Elek kaže da je Dodik ‘riješio’ krizu s plinom. Ali nema još dogovora o plaćanju

Elek kaže da je Dodik ‘riješio’ krizu s plinom. Ali nema još dogovora o plaćanju

Sastanak direktora Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo i Energoinvesta Sarajevo, Nedeljka Eleka i Mirze Ustamujuća, održan je danas u Istočnom Sarajevu.

Dogovoreno je da bude održan još niz sastanaka u narednim danima, ali da ne bude obustave gasa.

U osam sati jutros Sarajevu je pušten gas, kako je kazao Elek, jer je to od njega tražio Milorad Dodik.

Direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek kazao je danas nakon sastanka da je sastanak bio težak i korektan.

“Iznijeli smo primjedbe koje imamo, jer različito tumačimo ugovor koji imamo. Ali najvažnije je da imamo dobru volju da nastavimo rad”, rekao je Elek u izjavi novinarima nakon sastanka i podsjetio da je jutros nastavljeno normalno snabdijevanje Sarajeva prirodnim gasom.

Također, istakao je da trebaju zajednički da rade na velikim i ozbiljnim projektima, te je najavio da će u narednih deset dana imati niz sastanaka.

“Uvažavam argumente Energoinvesta, a oni uvažavaju naše. Najbitnije je da korisnici budu zadovoljni i da nikada ne razmišljaju da li će biti gasa ili neće. S moje strane mogu da obećam da ću dati sve od sebe, da ćemo doći do dogovora”, istakao je.

Elek je kazao da je problem oko plaćanja fakture stavljen po strani.

“Ne mora da nam se plati do dogovora, jer smo likvidni. Angažovali smo pravne timove i sa jedne i druge strane. Ali mi treba da budemo jedna strana. Treba nam vrijeme za dodatno tumačenje ugovora, ali to neće ugroziti isporuke u narednih deset do 15 dana”, kazao je.

Direktor Energoinvesta Mirza Ustamujić izrazio je zadovoljstvo promjenjenom retorikom.

“Primarni interes Energoinvesta je da štiti interese građana FBiH i nećemo dozvoliti da se to više ponavlja u budućnosti. Vrijeme je bilo da prestanemo sa ucjenama”, kazao je.

Istakao je da cijena dosta utječe na bilanse Energoinvesta i Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.

“Energoinvest je povećanu cijenu preuzeo na svoju odgovornost, da je ne bi osjetili građani FBiH. Neće doći do prekida gasa”, istakao je.

Ustamujuć je naglasio i da je potrebno razgovarati o Južnoj interkonekciji.

Tokom jučerašnjeg dana je nastao problem s isporukom gasa u FBiH nakon što je Sarajevo-gas Istočno Sarajevo odlučio da zavrne ventile jer im, kako su naveli, Energoinvest nije isplatio posljednju fakturu iz sedmog mjeseca.

Plaćanje posljednjeg računa od Energoinvesta, što je i bio razlog isključenja Sarajeva sa gasnog sistema, a zbog različitog tumačenja odluke Regulatorne komisije za energetiku RS-a, stavljeno je po strani u narednih nekoliko dana.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica