Izmjene Izbornog zakona BiH: Kazne za preuranjenu kampanju postaju realnost

Izmjene Izbornog zakona BiH: Kazne za preuranjenu kampanju postaju realnost

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine krajem jula izdala je upozorenje političkim subjektima, kandidatima i njihovim pristalicama, naglašavajući zabranu vođenja preuranjene izborne kampanje.

Uprkos ranijim upozorenjima CIK-a o odredbama Izbornog zakona BiH, evidentno je da se ova zakonska odredba i dalje masovno krši, što je potaknulo Komisiju da pokrene postupke protiv prekršitelja.

Kazne za kršenje Izbornog zakona kreću se u rasponu od 3.000 do 30.000 KM, a njihov cilj je suzbijanje nezakonitog vođenja kampanja prije zvaničnog početka izborne utrke. Bivši član CIK-a, Vehid Šehić, ističe za Vijesti.ba da je teško procijeniti efekte izmjena Zakona, ali priznaje da je smanjen broj onih koji krše pravila.

„Izmjenom Izbornog zakona, koju je nametnuo visoki predstavnik, predviđene su sankcije za sve one koji nezakonito vrše izbornu kampanju prije zvaničnog početka. Nevladine organizacije, poput Koalicije pod lupom, također podnose prigovore protiv političkih subjekata za koje smatraju da krše Zakon“, objašnjava Šehić.

Dok se približavaju Lokalni izbori zakazani za 6. oktobar, pitanje ostaje da li će novčane kazne biti dovoljno jak mehanizam za sprečavanje preuranjene kampanje. Šehić smatra da je uvođenje novčanih kazni korak u pravom smjeru, ali ističe da će tek vrijeme pokazati prave efekte ove promjene.

Izborna kampanja zvanično počinje mjesec dana prije izbora, a CIK-ova odlučnost u provođenju zakonskih mjera mogla bi značajno uticati na disciplinu političkih subjekata u ovom periodu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica