Ugodno s korisnim: Dane odmora u BiH dijaspora koristi za pristupačne usluge, zanatlije pune pazar

Ugodno s korisnim: Dane odmora u BiH dijaspora koristi za pristupačne usluge, zanatlije pune pazar

Dok za vrijeme ljetnih mjeseci građani BiH odlaze na odmore van zemlje, dijaspora pristiže. Pravi posao. Donosi zaradu. Pa zbog svega, za privatni sektor u ljetnim mjesecima ponekad nema odmora, nego su ruke pune posla. Najviše kod doktora, kozmetičara, automehaničara. Razlog: Vrtogave cijene pomenutih usluga u inostranstvu, a loš kvalitet. 

Četiri dana odmora, Jasmin koji živi u Francuskoj, odlučio je provesti u Banjaluci. Osim obilaska grada, na listi prioriteta bila je i posjeta rodbini. Šoping. Ukusna hrana. Ali i:

“Išao sam kod frizerke, jesam, rekao da mi samo malo skrati”.

Upravo frizeri, između ostalog, jedna su od prvih adresa kada bh. dijaspora stigne kući. Šišanje, feniranje, farbanje, u odnosu na domove u inostranstvu – sve u pola cijene.

Ipak jeste jeftinije nego u nas u Francuskoj odmah se osjeti, ja inače pušim – i cigare i parfemi, satovi, sve sam to gledao. Hrana i piće? Jeste i to sam gledao, hrana je jeftinija nego kod nas u Francuskoj”, dodaje Jasmin.

Pa su tako stolovi u ugostiteljskim objektima – rezervisani. Termini u salonima, vrlo često popunjeni. No, promet i gužvu, dijaspora ne pravi samo zbog cijena.

Naš narod je naučio na kvalitet usluga pa tu sad cijena možda i jeste važna, ali nije neka primarna stvar, mislim da je kvalitet samo usluge, primaran”, kaže Žana Arsić, frizerka.

Sličnog mišljenja i stomatolozi. Tokom odmora za bh. dijasporu obavezna je posjeta i zubaru. Usluga 30 odsto jeftinija, a za isto toliko, kvalitetnija.

Najčešće su to usluge stomatološke protetike i implatologije, to su stvarno zahtjevni radovi koji puno više koštaju u zemljama Zapadne Evrope nego kod nas. Vi danas imate ambulante koje koriste intraoralne skener za uzimanje otisaka koji se šalju u zubnu tehniku i bukvalno zaokružen digitalni proces rada što danas jedan jako komplikovan rad možete završiti u toku jedne sedmice”, ističe stomatolog Saša Dabić.

Pazar pune, no, ipak ne koliko ranijih godina. Ljetni mjeseci, kako kažu, naši sagovornici nekada su bili rezervisani upravo za dijasporu. Danas – bilježi se kontinuiran dolazak tokom cijele godine. Kraće, a češće.

Da u BiH, osim turista u velikom broju dolazi i dijaspora, najbolje pokazuje podatak Granične policije BiH. Samo proteklog vikenda preko 100.000 granicu je preško sa bh. pasošem.

Procjenjuje se da gotovo pola miliona bh. građana koji žive u inostranstvu tokom ljeta dođu u zemlju porijekla. Na listi prioritetata: tretmani – medicinski, kozmetički, automehaničarske usluge. Pa odmor za goste-dijasporce, vrlo često znači spajanje ugodnog s korisnim.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica