JU Dom porodica Zenica pripremili dvoje štićenika za samostalan život

JU Dom porodica Zenica pripremili dvoje štićenika za samostalan život

JU “Dom porodica” Zenica ispratila je prvu generaciju štićenika iz “Kuće za mlade”, servisa osmišljenog za pripremanje štićenika ove ustanove za samostalan život. Nakon okončanja formalnog obrazovanja, dvojica mladića put ka osamostaljenju će graditi kroz posao zavarivača u zeničkoj kompaniji RM-LH.

Prva generacija, spremna je za bitnu prekretnicu u svom životu – samostalnost, nakon punoljetstva. Mladići su se zaposlili, dok dvije djevojke nastavljaju obrazovanje na fakultetima. Osjetljivo je ovo životno razdoblje, dodamo li mu još i sve brige i egzistencionalne probleme, još je većim bremenom za mlade ljude, bez podrške porodice, ali i zajednice. Dvojica mladića koji su izašli iz “Kuće za mlade” svijetli su primjer. Nakon nekoliko mjeseci pripreme za samostalni život, a susretljivosti zeničkih privrednika, oni danas imaju posao i riješenu egzistenciju.

Fahrudin Zrnić, mentor je praktične nastave u kompaniji “RM-LH”, u kojoj su ova dvojica mladića i zaposleni kao zavarivači. Kaže da su vrijedni, i žele da rade i uče.

Dvojicu učenika koju smo primili su godinu kod nas i trudili smo se svim silama osposobiti ih za samostalan rad, i mislim da smo u tome uspjeli. Kruna tome je odluka menadžmenta da ih zaposli u našu firmu”, kaže Zrnić.

U JU Dom porodica trenutno boravi 75 štićenika, a prema riječima direktora ove ustanove Halila Arnauta već od njihovog najranijeg djetinjstva brinu za njihovu budućnost.

Simbolično na Dan nezavisnosti naša četiri štićenika, dva mladića i dvije djevojke prebačeni su u kuću u Radakovu, gdje su boravili pet mjeseci. Mladići su našli posao u zeničkoj firmi RM-LH, a djevojke su upisale fakultet. Ovo je projekat koji je veoma značajan kako za ustanovu, tako i društvo i vjerujem da su ovi mladi ljudi trasirali put i svim budućim štićenicima”, ističe Arnaut, ponosan na prvu generaciju, koju su ispratili iz “Kuće za mlade”.

JU Dom porodica nastavlja brigu o svojim štićenicima. Žele nastaviti inspirirati i podržavati mlade u ostvarivanju njihovih snova i ciljeva, stvarajući okruženje u kojem se mogu razvijati i napredovati. Očekuju da će i šira društvena zajednica imati više sluha za ove mlade ljude, koje život nije mazio.

Zenicainfo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica