Zerina Čičak iz Zenice diplomirala je historiju na Sakarya Univerzitetu u Turskoj

Zerina Čičak iz Zenice diplomirala je historiju na Sakarya Univerzitetu u Turskoj

Danas vam donosimo novu priču o uspješnoj djevojci koja je svoje snove ostvarila u Turskoj.. Njena priča izgleda ovako:

“Zovem se Zerina Čičak. Rođena sam u Zenici i imam 24 godine.”

Svoj put obrazovanja opisala nam je kao:

“Osnovnu i srednju školu završila sam u svom rodnom gradu Zenici. Budući da sam bila jezički odsjek u Drugoj gimnaziji u Zenici, ukazala mi se prilika da učim turski jezik, kojeg sam već u početku veoma zavoljela. Na taj način su mi se i otvorila vrata za studiranje u Turskoj. Moj tadašnji profesor, kojem sam izuzetno zahvalna, ohrabrio me je da apliciram za program “Türkiye Bursları”, koji nudi priliku da kao stipendista nastavite svoje školovanje u Republici Turskoj. Jedan od mojih prvih izbora bio je Odsjek za historiju na Sakarya Univerzitetu, gdje sam i primljena nakon odrađenog intervjua. 2019. godine otišla sam u Tursku, te sam prvu godinu provela učeći jezik i polažući testove na kursu turskog jezika. 2020. godine zvanično sam započela studij, a ove godine u julu mjesecu sam i diplomirala.”

Zašto je upisala baš historiju?

“Društvene nauke su polje moga interesa, tako da sam odmah sebe usmjerila u tom pravcu. Historiju sam izabrala zato što još od djetinjstva imam veliku naklonost ka toj nauci, te smatram da mi može biti dobar temelj i za sljedeće faze školovanja.”

A koje su to mane i prednosti njenog zanimanja..?

“Jedna od mana moga zanimanja je to da je teže naći posao odmah nakon diplomiranja, te većinom ovaj studij zahtijeva i master ili čak doktorski studij. Po mome mišljenju ima mnogo više prednosti. U mome slučaju mogu reći da je velika prednost to što sam tokom školovanja unaprijedila svoje poznavanje turskog jezika, što sam se susrela sa profesorima koji su stručnjaci u svojim oblastima, ne samo u toj regiji nego i u čitavoj Turskoj, što sam upoznala različite kulture, proširila krug prijatelja, te što sam imala izuzetno dobre i kvalitetne uslove za učenje i rad.”

Kao planove za dalje, Zerina je istakla:

“Planiram da nastavim školovanje na master studijima, također u Sakaryi koja je postala moj drugi dom.”

A kakav je osjećaj diplomirati?

“Poseban je osjećaj diplomirati, još na ovakvom jednom univerzitetu. Presretna sam, ali mi je još uvijek nestvarno da je u treptaju oka prošlo pet godina, koliko sam ukupno tamo. Zaista mi je bila velika čast biti student Republike Turske.”

Najveća motivacija tokom studija?

“Najveća motivacija mi je bila podrška moje porodice, koja je u svakom trenutku moga puta bila tu da mi da vjetar u leđa.”

Poruka mladima:

“Ništa nije nemoguće sve dok smo voljni uložiti trud i boriti se do kraja na putu koji smo izabrali.”

(Binfo.ba/Nejra Pašić)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica