Nove predizborne ankete u SAD-u: Harris u mnogo boljoj poziciji od Bidena protiv Trumpa

Nove predizborne ankete u SAD-u: Harris u mnogo boljoj poziciji od Bidena protiv Trumpa

Odluka Joea Bidena da se povuče iz utrke za novi mandat na mjestu predsjednika SAD-a i da isto prepusti svojoj potpredsjednici Kamali Harris je bio dobar potez za Demokratsku stranku, prema najnovijim anketama.

Nezavisna organizacija za praćenje izbora u SAD-u Decision Desk objavila je sumaciju anketa u prethodnom periodu, koje je podijelila na period prije i poslije Bidenove objave o povlačenju iz kampanje.

Prema anketama u periodu dok je kandidat Demokratske stranke bio Biden, Trump je imao prednost na nacionalnom nivou, te u sedam od osam saveznih država gdje nijedna stranka nema sigurnu pobjedu, koje se još zovu i “swing” države.

Međutim, dolazak Harris u kampanju je značajno promijenio rezultate, pa je tako nova kandidatkinja Demokratske stranke napravila značajne korake ka vodstvu u velikom broju “swing” država, ali i u nacionalnim anketama

U SAD-u, ankete su predviđale prednost za Donalda Trumpa od dva procenta, ali je Harris to, u samo nekoliko sedmica, uspjela smanjiti na jedan procenat. Neke ankete čak kažu i da je ona u blagoj prednosti, ili barem u egalu.

Što se tiče “swing” država, Harris je zadržala prednost od tri posto u Virginiji. Najveći skok doživjela je u Sjevernoj Karolini, gdje se Trumpova prednost od 10 poena smanjila na tri procenta.

U saveznoj državi Nevada, Harris je poboljšala Bidenov rezultat u anketama i smanjila Trumpovu prednost za šest procenata, s devet na tri posto. U Arizoni i Georgiji, Trump je imao prednost nad Bidenom od sedam posto, ali je Harris u obje ove “swing” države to smanjila na tri poena.

Poseban slučaj su države Wisconsin i Michigan, gdje je Harris uspjela čak i da preokrene. Sada se njoj daje prednost za pobjedu, i to od dva, odnosno tri procenta. U Pennsylvaniji je Harris Trumpovu prednost smanjila s četiri na dva posto, ali bi i ovdje moglo doći do preokreta, ako za potpredsjedničkog kandidata izabere Josha Shapira, guvernera ove savezne države.

Predsjednički izbori u SAD-u zakazani su za 5. novembar ove godine, tako da i Harris i Trump imaju još mnogo vremena za popravljanje svog rezultata u anketama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica