Advokat tvrdi da se Berilo nije branio šutnjom: “Zbog zdravstvenog stanja nije mogao pričati”

Advokat tvrdi da se Berilo nije branio šutnjom: “Zbog zdravstvenog stanja nije mogao pričati”

Senad Pizović, advokat Ibre Berila načelnika Trnova uhapšenog u jučerašnjoj akciji SIPA-e u razgovoru za N1 tvrdi da se njegov branjenik jučer nije branio šutnjom prilikom ispitivanja kako je to preneseno u javnosti.

Podsjećanja radi, Berilo se nalazi na KCUS-u gdje je prije nekoliko dana hospitalizovan zbog zdravstvenog stanja. On je jučer uz prisustvo svog advokata nakon što je uhapšen ispitan u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Prvobitno je bilo rečeno da se on branio šutnjom, međutim, advokat Pizović tvrdi drugačije.

“Moj branjenik se nije branio šutnjom, već nije bio u mogućnosti dati iskaz zbog zdravstvenog stanja. Tokom dana zbog visokog pritiska nije mogao ni pretrage obaviti. Dakle, nije odbijao dati odgovore već nije bio u mogućnosti”, naveo je Pizović.

Inače, Berilo danas nije predat u nadležnost Tužilaštva KS zajedno s ostalim osumnjičenima, ali su iz te pravosudne ustanove precizirali da će to biti formalno obavljeno.

“S obzirom na to da Tužilaštvo KS nad osumnjičenim ima nadležnosti 24 sata, danas će postupajući tužilac donijeti odluku da Berilo bude u našoj nadležnosti što znači da će ga umjesto policajca SIPA-e koji ga trenutno čuva i nadzire na KCUS-u, 24 sata čuvati sudski policajac”, naveli su iz Tužilaštva KS.

Pojasnili su i to da ako osumnjičeni Berilo ne bude mogao zbog zdravstvenog stanja pristupiti ročištu onda bi se ono moglo održati u bolnici i u tom slučaju na njemu će morati prisustvovati osumnjičeni, advokat, sudija, tužilac i zapisničar. Proceduralno, odluku o tome donosi nadležni sud.

“Ukoliko postupajući tužilac odluči da predloži pritvor, postoje procesne mogućnosti o kojima sud odlučuje”, istakli su iz Tužilaštva KS.

Još nije poznato da li će ročište biti održano danas ili sutra, ali Pizović navodi da Tužilaštvo KS ima vremena do sutra do 13:00 sati da odluči o daljim mjerama o kojima će dalje sud odlučivati.

Podsjetimo, danas je u nadležnost Tužilaštva KS predato troje osumnjičenih – Adis Mulaosmanović (vlasnik firme Lok-pil d.o.o.), Edina Džigal te Nađa Milišić (službenica Općine Trnovo).

U ovom predmetu je osumnjičen i bivši direktor Sarajevo šuma Nermin Demirović koji je jučer bio na putu van BiH i zbog toga nije uhapšen.

U roku od 24 sata postupajući tužilac će odlučiti o daljim mjerama prema uhapšenima.

Ranije je saopćeno da su u sklopu operativne akcije “Incitat” pripadnici SIPA-e su izvršili privremenu obustavu transakcija u iznosu od 610.000 KM.

Važno je istaći da akcija nije u potpunosti završena i da pretresi stambenih i poslovnih objekata i dalje traju te da se izuzima potrebna dokumentacija. Dosad je otkrivena i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, računari i mobiteli.

Radi se o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Jučer su izvršeni pretresi na brojnim lokacijama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica