KOME JE DO OGRJEVA, pojeftinio je, poznata i cijena

KOME JE DO OGRJEVA, pojeftinio je, poznata i cijena

Tradicija kupovine drva i spremanja za jesen i zimu u ljetnim danima ponovo je postala praksa među građanima jer više njih kupuje ogrev koji je čak jeftiniji u odnosu na prošlu godinu.

Naime, oglasi koji kruže internetom prepuni su ponuda za kupovinu ogreva, a cijene se razlikuju u zavisnosti od toga da li želite drva u paletama ili kladama, pa čak i od toga da li želite prevoz na kućnu adresu, te koju vrstu drveta želite: bukvu, hrast ili grab.

Na oglasima se mogu pronaći drva u kladama, ćucima ili iscijepana u paletama pa se samim tim cijena formira na osnovu toga, a cijene se kreću od 60 do 180 KM.

– Bukva u metrici 100 KM, sa prevozom 120 KM. Takođe, uz ovo vršimo usluge rezanja i cijepanja – naglašeno je u jednom oglasu.

Kada je riječ o iscijepanim drvima koja se nalaze u paletama, u jednom oglasu stoji da je cijena ogrevnog drveta na paletama, i to bukve, u dimenzijama palete 1x1x1,8 m 230 KM.

Muhamed Helać, menadžer kompanije “Drvosječa”, ističe za “Nezavisne novine” da je u poređenju sa prošlom godinom došlo do pojeftinjenja.

– Konkretno, u poređenju sa prethodnom godinom cijene su nešto niže. Evo, kad govorimo o drvima cijena je niža za oko 50 KM u odnosu na prošlu godinu –  kazao je Helać.

Prema njegovim riječima, cijena manjih paleta je prošle godine iznosila 148 KM.

– To je paleta, manja 1x1x1 m, dok su one veće palete koje su inače dimenzija 1x1x1,8 m prošle godine bile oko 300 KM, a sada su 260 KM – kazao je Helać.

– Što se tiče peleta, i on je pojeftinio. Već je na tržištu, a i u našoj kompaniji, od 350 do 370 KM, zavisno od same lokacije, isporuke, kvaliteta i količine – kazao je Helać.

Prema njegovim riječima, stanje je dosta stabilnije nego prošle godine.

“-  našoj kompaniji su cijene aktuelne već treći mjesec zaredom, bez ikakvih mijenjanja. Ne bi trebalo dolaziti do poskupljenja jer je uvijek na tržištu stabilno – kazao je Helać.

Kako je rekao, već dva mjeseca sve poslovnice njihove firme rade punim kapacitetom.

– Pa evo, već dva mjeseca mi radimo punim kapacitetom širom Bosne i Hercegovine, u svim našim poslovnicama – u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli, Banjaluci i Bihaću –  kazao je Helać.

Kako je rekao, građani su sa kupovinom počeli davno.

– Na svim tim lokalitetima građani su počeli sa kupovinom, radimo punim kapacitetom, tako da se definitivno vratio onaj trend tradicionalnog naručivanja ogreva, iako se to prethodnih godina bilo poremetilo –  kazao je Helać.

Prema njegovim riječima, sezona kupovine ogreva se bila izgubila.

– Sada se to već dosta ustabililo, počeli su građani opet nabavljati ogrev onda kada i treba, a to je u ljetnim periodima, kako bi se i drvo prosušilo na vrijeme i skladištilo, da bi bilo najpogodnije za loženje –  kazao je Helać.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica