HUMANA GESTA

VELIKA GESTA RODITELJA: Donirani organi preminulog Rijada Heldovca iz Zavidovića, spašeni životi ljudi

VELIKA GESTA RODITELJA: Donirani organi preminulog Rijada Heldovca iz Zavidovića, spašeni životi ljudi

Mladić iz Zavidovića Rijad Heldovac tragično je poginuo u nesreći, ostavivši svoju porodicu i zajednicu u dubokoj tuzi, piše 072info.

U trenutku velike boli, njegovi roditelji donijeli su plemenitu odluku da doniraju njegove organe. 

Kako smo već objavili, zahvaljujući porodici koja je pristala na donaciju organa urađena je multiorganska eksplantacija.

“Multiorganska eksplantacija obavljena je u saradnji medicinskih timova uposlenika Kliničkog centra Sarajevo i uposlenika Kantonalne bolnice Zenica na čelu sa koordinatorom za transplantaciju primarijusom Senadom Čaušević i zamjenicom koordinatora primarijusom Nerminom Rizvanović. Eksplantirani su srce i oba bubrega. Postoperativni tok transplantiranih pacijenata za sada protiče uredno”, naveli su iz KB Zenica.

“Transplantaciju srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi uradio je tim ljekara Kliničkog centra Sarajevo na čelu sa doktorom Nerminom Granovom, dok su bubrezi transplantirani na Klinici za urologiju pod vodstvom doktora Osmana Hadžiosmanovića”.

Ova nesebična gesta omogućila je da njegovi organi spase živote drugih, pružajući im novu šansu i nadu. 

Odluka njegovih roditelja ističe snagu i hrabrost u najtežim trenucima, ostavljajući trajno naslijeđe dobrote i humanosti.

Također, menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica izražava poštovanje i zahvalnost porodici donora na humanosti koji su svojim pristankom spasili tri života. 

Zahvalili su se i medicinskom timu uposlenika JU Kantonalne bolnice Zenica i UKC Sarajevo koji je na profesionalan način i u skladu sa načelima medicinske etike sa uspjehom učestvovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa. 

Zahvalnost MUP Ze Do kantona na podršci.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica