NEZADOVOLJNI STUDENTI

Studenti u ZDK žele na vrijeme da dobiju stipendije:  “Suočavamo se s velikim brojem troškova…”

Studenti u ZDK žele na vrijeme da dobiju stipendije:  “Suočavamo se s velikim brojem troškova…”

Svake godine, studenti iz Zeničko-dobojskog kantona suočavaju se s frustrirajućom praksom da su posljednji u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju isplata stipendija, piše 072info.

Dok studenti iz drugih dijelova zemlje već primaju svoje stipendije i mogu planirati svoje akademske i životne troškove za predstojeću godinu, studenti ZDK-a često moraju čekati do sredine ili kraja augusta, što im stvara dodatne poteškoće.

“Isplata stipendija sredinom ili krajem augusta, neposredno prije početka akademske godine i septembarskih i oktobarskih ispitnih rokova, postavlja ozbiljna pitanja o efikasnosti i pravičnosti ovog procesa. U tom periodu, studenti se suočavaju s velikim brojem troškova: kupovinom knjiga, plaćanjem školskih materijala i drugim potrebama koje su neophodne tokom cijele akademske godine. 

Odgoda u isplati stipendija može značiti da studenti nemaju dovoljno sredstava za pokrivanje ovih troškova, što dodatno opterećuje njihov budžet i može uzrokovati dodatni stres u periodu koji je već i inače pun izazova.

Pored toga, isplata stipendija u kasnom periodu može imati negativan utjecaj na studentsku motivaciju i uspjeh. Studenti koji su tokom cijele akademske godine vrijedno radili i posvetili se studijama zaslužuju pravovremenu podršku koja će im omogućiti da se fokusiraju na svoje obrazovne ciljeve bez brige o financijskim poteškoćama. Kašnjenje u isplati stipendija ne samo da ukazuje na nedostatak razumijevanja za stvarne potrebe studenata, već i na ozbiljan propust u sistemu podrške obrazovanju.

Na ovaj način, namjera “stimuliranja” studenata postaje besmislena. Umjesto da služi kao motivacija i podrška, kašnjenje u isplati stipendija stvara osjećaj nepravde i zanemarivanja među studentima. 

Ovaj problem zahtijeva hitno rješavanje i promjenu pristupa kako bi se studentima iz Zeničko-dobojskog kantona omogućilo da pravovremeno planiraju i pokriju svoje troškove, te da se posvete svojim akademskim obavezama bez dodatnog stresa”, rekao je nezadovoljni student u razgovoru za 072info.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE