Jedan hljeb košta 2 marke, a kilogram pšenice 35 feninga

Jedan hljeb košta 2 marke, a kilogram pšenice 35 feninga

Nakon završetka žetve i predaje pšenice, poljoprivrednici su suočeni s neugodnim iznenađenjem – otkupna cijena pšenice snižena je na samo 35 feninga po kilogramu, što su proizvođači označili kao ispod svake razine dostojanstva i isplativosti.

Upozorenje je upaljeno, a poljoprivrednici su najavili da će se povući iz proizvodnje ako se ne postigne zadovoljavajuće rješenje.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice, izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog trenutne cijene. “Jednostavno moraju shvatiti, mi ne možemo opstati na proizvodnji od 35 feninga,” rekao je Bakajlić za portal Federalni.ba. Prema njegovim riječima, ako ne dođe do promjena, proizvodnja pšenice u budućnosti bi mogla biti neodrživa.

Dragana Popadić iz Ministarstva poljoprivrede RS-a navela je da je Ministarstvo isplatilo 9,154.000 KM za pšenicu, dok je ukupna podrška u proteklih pet godina iznosila 50 miliona KM, uključujući i troškove goriva. Ipak, smatraju da ulaganja u proizvodnju rastu, dok cijena koju primaju za pšenicu opada.

Njima je posebno sporno što cijena hljeba, koja je trenutno oko 2 marke za kilogram, nije usklađena s niskom otkupnom cijenom pšenice. Traže smanjenje cijena hljeba kako bi se uskladili troškovi proizvodnje s konačnom cijenom koju plaćaju potrošači. Smatraju da je nerealno da cijena hljeba ostane visoka dok je cijena pšenice niska.

Nova prilika za rješavanje ovog problema bit će na narednom sastanku s predstavnicima entitetskog Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine Bosne i Hercegovine. Ratarima je jasno da ne utječu na formiranje cijene hljeba, ali naglašavaju potrebu za osiguranjem strateških zaliha koje bi smanjile ovisnost BiH o uvozu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica