Bračna savjetnica: Ako želite zdravu vezu, izbjegavajte ova tri ponašanja

Bračna savjetnica: Ako želite zdravu vezu, izbjegavajte ova tri ponašanja

Svi sanjamo o “savršenim” vezama, no za takve je veze potreban rad, trud i predanost. Dakle, ako želimo sretnu i zdravu vezu, možemo početi posmatrajući svoje ponašanje, kaže porodična i bračna savjetnica, Tina Fey.

“U svom dugogodišnjem iskustvu primijetila sam da određena ponašanja mogu uništiti čak i najsretnije veze, ostavljajući obje strane frustriranima i neispunjenima. S druge strane, opraštanje od ovih toksičnih ponašanja može otvoriti put do zdravijeg, sretnijeg i dugotrajnog partnerstva”, rekla je za Hack Spirit.

Istaknula je tri ponašanja od kojih se partneri ili partnerice trebaju oprostiti, ako žele istinski zdravu vezu.

1. Kritiziranje partnera ili partnerice

“Često se kaže da je ljubav slijepa, ali u stvarnosti je previše lako vidjeti i fokusirati se na partnerove mane. Jedno od najdestruktivnijih ponašanja u vezi je stalno kritiziranje”, kaže savjetnica.

Naravno, niko nije savršen, ali stalno isticanje mana naših partnera i partnerica neće učiniti da one nestanu. Umjesto toga, samo će potaknuti ogorčenost.

“Kritiziranje vaših partnera može stvoriti toksično okruženje koje sprječava rast ljubavi i povjerenja. Dakle, umjesto kritike, pokušajte s konstruktivnim povratnim informacijama. Problemima pristupite s ljubaznošću, razumijevanjem i strpljenjem”, savjetuje Fey.

2. Pretjerana ovisnost

Pretjerana ovisnost može biti težak teret za svaku vezu. Ne radi se samo o oslanjanju na partnere radi emocionalne podrške, već o oslanjanju na njih za svoju sreću, samopoštovanje i identitet.

“To je nezdravo i može dovesti do suovisnog odnosa. Dio zdravog odnosa je održavanje vaše individualnosti i razumijevanje da ste dva odvojena bića s različitim životima. Da, vodite zajednički život, ali također imate vlastite strasti, interese i prijatelje”, objašnjava savjetnica.

3. Skrivanje svojih pravih osjećaja

“Jedno od najštetnijih ponašanja koje može postojati u vezi je skrivanje pravih osjećaja. Bilo da se radi o strahu da ne budete ranjivi ili ne želite uznemiriti partnera, zadržavanje emocija za sebe može stvoriti prepreku između vas dvoje. Prema mom iskustvu, prava intimnost dolazi iz mogućnosti dijeljenja najdubljih strahova, nada i osjećaja sa svojim partnerom”, tvrdi Fey.

Iako ranjivost može biti zastrašujuća, također nas zbližava s partnerima i jača našu vezu.

“Stoga budite hrabri i recite zbogom skrivanju svojih pravih osjećaja. Budite otvoreni, sirovi i pošteni sa svojim partnerima. Jer, najveći dar koji možemo dati nekome koga volimo jest vaše autentično ja”, zaključila je savjetnica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica