Kako je priča o šest policajaca iz Srbije sukobila politiku u FBiH: Ovo je hronologija slučaja

Kako je priča o šest policajaca iz Srbije sukobila politiku u FBiH: Ovo je hronologija slučaja

Već desetak dana traje pravi politički konflikt između pojedinih stranaka u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, a sve je krenulo od objave informacije da Srbija planira na područje BiH tokom turističke sezone poslati šest policajaca i to na osnovu sporazuma o saradnji MUP-ova Srbije i entiteta RS.

Po objavi te informacije krenule su kritike opozicije u FBiH usmjerene prema strankama Trojke, da su svojom politikom dozvolile da policajci iz Srbije mogu ući u BiH.

Ubrzo je stigao odgovor iz struktura vlasti, i to prvo ministra policije FBiH Rame Isaka koji je ustvrdio da se radi o standardnoj saradnji, a potom je čelnik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na površinu izvukao sporazum o policijskoj saradnji između BiH i Srbije iz 2011. godine, kazavši da su oni koji su sada opozicija, a 2011. su bili na funkcijama potpisali sporazume koji Srbiji omogućavaju slanje policajaca u BiH.

U cijeloj priči, a nakon razlaganja kompletne hronologije djeluje da su i jedni i drugi u krivu. Službeni Beograd je svojim potezima nametnuo temu za svađe i rasprave među strankama u FBiH i nizom poteza u velikoj mjeri skrenuo pažnju nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Jer sada na političkoj sceni ovu temu tek sporadično komentira i vlast u RS-u i Srbiji, dok pravi politički rat i prepucavanja gledamo na relaciji opozicija u FBiH i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Treba istaći da se o ovoj temi SDP, kao partner u aktuelnoj vlasti i stranka koja je sudjelovala u izglasavanju sporazuma o policijskoj saradnji BiH i Srbije iz 2011. godine skoro nikako ne oglašava.

No, krenimo redom. Srbija je u BiH planirala tokom turističke sezone poslati šest policajaca (po dva u Foču, trebinje i Banju Luku), a MUP RS-a je isti broj policajaca trebao poslati u tri srbijanska grada. Tu odluku su zasnovali na osnovu Memoranduma o saradnji između MUP-a Srbije i MUP-a RS-a kojeg su potpisali 18. juna 2024. godine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica