Put do pobjede: Kamala Harris mora osigurati veliku podršku jedne grupe glasača

Put do pobjede: Kamala Harris mora osigurati veliku podršku jedne grupe glasača

Kandidatkinja za predsjednicu SAD-a Kamala Harris je u jeku svoje predizborne kampanje, a aktuelna potpredsjednica bi trebala da se fokusira na jedno pitanje koje joj može osigurati značajnu poruku, prema analitičarima.

Prema pisanju CNN-a, osobe koje smatraju da bi abortus trebao biti legalan, s određenim restrikcijama, trebali bi biti važna glasačka grupa za Harris.

S druge strane, Donald Trump je skoro pa sigurno osigurao grupu građana SAD-a koji ne podržavaju legalizaciju abortusa. Ankete kažu da više od 90 posto ovog dijela stanovništva SAD-a planira glasati za Trumpa na novembarskim izborima.

Problem za Demokratsku stranku nastao je kada je kandidat bio Joe Biden, aktuelni predsjednik SAD-a. On je, prema anketama, počeo gubiti podršku među građanima koji podržavaju legalni abortus, a Harris bi trebala vratiti ovu grupu glasača, koja bi mogla donijeti razliku u ključnim saveznim državama.

Abortus kao pitanje, smatraju analitičari, mora nametati Harris kao kandidatkinja Demokratske stranke, imajući u vidu da bi to moglo pojačati izlaznost demokratskih glasača na predsjedničkim izborima.

Republikanci, s druge strane, insistiraju na tome da je abortus pitanje saveznih država, a Trump često izbjegava direktan odgovor na pitanje o tome da li bi podržao nacionalnu zabranu abortusa.

Što se tiče mišljenja o abortusu, posljednje ankete kažu da oko 60 posto stanovnika SAD-a podržava legalni abortus, uz određene uslove.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica