Turci žestoko odgovorili na prijetnje iz Izraela

Turci žestoko odgovorili na prijetnje iz Izraela

Turska vlada u ponedjeljak je kritikovala skandaloznu objavu izraelskog ministra vanjskih poslova Yisraela Katza na društvenim mrežama u kojoj prijeti predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Katz, poznat po svojim protuturskim objavama usred rastućih kritika Turske o masakrima izraelske administracije u Gazi, usporedio je Erdogana sa svrgnutim iračkim vođom Sadamom Huseinom.

Erdogan je u nedjelju rekao da bi Turska mogla intervenisati u Izraelu kako bi zaustavila ubistva. U Katzovoj objavi stoji da je Erdogan slijedio Sadamove korake i da se treba sjetiti što se dogodilo u Iraku.

Kao odgovor, tursko ministarstvo vanjskih poslova podsjetilo je Katza na sudbinu Adolfa Hitlera, “počinitelja genocida”.

“Netanyahu, još jedan počinitelj genocida, imat će istu sudbinu. Oni koji pokušavaju uništiti Palestince odgovarat će kao što su to činili genocidni nacisti. Čovječanstvo će stati uz Palestince. Ne možete uništiti Palestince”, poručili su iz Turske.

Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je u zasebnoj izjavi da je Erdogan glas savjesti čovječanstva.

“Međunarodni cionistički krugovi, posebno Izrael, žure da potisnu ovaj pravedni glas. Historija ima iste posljedice za sve počinitelje genocida i njihove pristaše”, naveo je Fidan.

Potpredsjednik Cevdet Yılmaz rekao je u objavi na društvenim mrežama da su “bezobrazne” izjave Netanyahuove administracije, “kojoj sudi Međunarodni sud pravde po optužbama za genocid i ratne zločine”, “ništavne i nevažeće”.

“Čovječanstvo će na kraju pobijediti, ali današnji Hitleri i oni s nacističkim načinom razmišljanja imat će isti kraj kao što su imali u prošlosti”, rekao je.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica