Baš u zgradi gdje se donose zakoni, arhitektonske barijere za osobe sa invaliditetom

Baš u zgradi gdje se donose zakoni, arhitektonske barijere za osobe sa invaliditetom

U političkoj areni često riječi i djela nisu u suglasju. Sve se to negativno zrcali na našu svakodnevnicu. Jedan od takvih primjera, zapravo problema s kojim se suočavaju osobe s invaliditetom, dešava se pred očima svih zastupnika u zgradi najvišeg zakonodavnog tijela Federacije BiH.

Da bi prisustvovao sjednici Parlamenta Federacije gdje se govori o pravima svih osoba s invaliditetom Adnan Dervišević mora tražiti pomoć kako bi prevazišao infrastrukturnu barijeru. Zastupnici u ovom mandatu, ali i u svim prethodnim, sve to posmatraju tik ispred sale Predstavničkog doma i ignorišu ovaj problem.

”To nije prvi put, susretao sam se mnogo puta sa situacijama ovog tipa. Najviši zakonodavni organ, a to jeste ovaj Parlament trebalo bi da povede računa o tome i da se prilagodi meni i mojim kolegama u kolicima, da prisustvujemo neometano sjednicama koje se tiču naših prava”, rekao je Adnan Dervišević, Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH.

Zbog toga je neminovno da njegov otac Sead bude tu. Čini se da je kršenje Adnanovih i prava svih osoba sa invaliditetom normalizovano i to baš u zgradi gdje se donose zakoni i propisi.

A kada sjednica počne čuje se jasno opredjeljenje da se status osoba s invaliditetom poboljša. Ono što se vidi tokom diskusije je izlazak mnogih zastupnika iz sale – oni i time pokazuju svoj odnos.

”Ovdje su samo obećanja, sve se obeća.. biće sve uredu, a onda se opet ide starim putem i dešava se što i je i bilo. Vrlo malo se radi da se arhitektonske prepreke rješavaju brže”, navodi Sead Dervišević, otac Adnana Derviševića.

Iako u zastupničkim klupama od zastupnika pozicije i opozicije čujemo da se zalažu za osobe sa invaliditetom i da žele unaprijediti njihov položaj u praksi, osobe sa invaliditetom dočekaju upravo ovakve barijere.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica