NAPREDAK | Puni objekti, ulice Starog grada, obale Neretve i Stari most, ali zvanične statistike o broju turista nema

NAPREDAK | Puni objekti, ulice Starog grada, obale Neretve i Stari most, ali zvanične statistike o broju turista nema

Iako su temperature izrazito visoke dio Starog grada u Mostaru pun je turista. Sa svih strana svijeta dolaze vidjeti legendarni simbol grada – Stari most, okolne kule, najhladniju rijeku na svijetu. Oduševljeni pogledom prošetaju mostarskim kujundžilukom, ali i probati domaću hranu. Osim pogleda sa mosta, oduševljavaju ih i tradicija i orijentalnost kojima odiše područje u nepsorednoj blizini Starog mosta.

”Mnogo je drugačije. Ostajemo 4 noći, sad smo iši preko mosta, veoma je zabavno.Zaista jedno drugačije iskustvo od onog na što smo navikli. I nenormalno je vruće u Mostaru, uvijek nam treba mnogo vode”, kaže nam turista sa Novog Zelanda.

”Podsjeća me na Tursku pošto sam tamo mnogo putovala. Volim Istanbul, a ovaj dio je sličan”, kaže turista iz Velike Britanije.

”Veoma je lijepo, pogled je predivan. Polažemo nade da će nam se svidjeti ovdje, a jedva čekamo probati neku hranu ovdje”, navodi drugi iz Francuske.

Iako ćete šetajući ovim dijelom Mostara ljeti najrjeđe čuti jezike sa ovih prostora, konkretna statistika o turističkim posjetama ne postoji. Iz Turističke zajednica grada Mostara kažu da iako brojke u vidom porastu, statistiku nemaju. Podaci Zavoda za statistiku pokazuju djelimične podatke te se nadaju što skorijem uvođenju instrumenata za mjerenje ukupnih posjeta. Mostarci ljetnu gužvu svakako izbjegavaju, ali mnogo je onih koji u obilazak dođu iz drugih dijelova BiH i regije. Većina ne po prvi put, ali dođu zbog skokova i dućana.

”Zaista smo oduševljeni. Ima svašta i da se vidi i da se kupi. Malo je veća gužva i toplo je, ali fino”, govori turista iz Zemuna.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica