Američki mediji: Ukrajina je imala plan koji je natjerao Ruse da hitno nazovu šefa Pentagona

Američki mediji: Ukrajina je imala plan koji je natjerao Ruse da hitno nazovu šefa Pentagona

Ranije ovog mjeseca ruski ministar odbrane Rusije Andrej Belousov nazvao je šefa Pentagona Lloyda Austina. Ruski ministar želio je obavijestiti Austina o “tajnoj operaciji” Ukrajine protiv Rusije, piše New York Times.

Kako navodi publikacija, od početka ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Austin je samo pet puta razgovarao telefonom s ruskim ministrom odbrane, a gotovo uvijek na inicijativu Pentagona.

Zapravo, Austin je kontaktirao novog ruskog ministra odbrane, Andreja Belousova, samo nekoliko sedmica ranije, 25. juna, u pokušaju da održi “otvorene linije komunikacije”, rekao je Pentagon.

Bio je to prvi telefonski razgovor između njih dvojice nakon što je Belousov zamijenio Sergeja Šojgua, koji je dugo bio ruski ministar odbrane.

Prema dvojici američkih dužnosnika i još jednom dužnosniku koji je znao za poziv, Belousov je nazvao 12. jula kako bi uputio upozorenje: Rusi su otkrili ukrajinsku “tajnu operaciju” koja se priprema protiv Rusije, za koju su vjerovali da se provodi uz američko odobrenje.

Dužnosnici Pentagona odbili su reći je li Austin pokrenuo to pitanje u telefonskom razgovoru u utorak sa svojim ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovim.

U priopćenju ruskog ministarstva obrane nakon razgovora od 12. jula potvrđeno je da ga je inicirao Belousov te je dodano da su “razmotrena pitanja sprečavanja sigurnosnih prijetnji i smanjenja rizika od moguće eskalacije”. Ipak, u izjavi se ne spominje “tajna misija” Ukrajine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica