Suljagić reagovao na izjave ambasadora Vilana o Srebrenici

Suljagić reagovao na izjave ambasadora Vilana o Srebrenici

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica je u ime ove institucije odgovorio na negiranje genocida izraelskog ambasadora u Srbiji Jahela Vilana.

“Memorijalni centar Srebrenica oštro osuđuje nedavne izjave izraelskog ambasadora u Srbiji Yahela Vilana, kojie je izjavama negirao genocid koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine. Izjave ambasador Vilana, kojima se sugerira da ono što se dogodilo u Srebrenici ne predstavlja genocid, duboko su zabrinjavajuće i grubo nepoštivanje sjećanja na više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koje su snage bosanskih Srba sistematski pogubile”, stoji u objavi Suljagića.

Potom je dodao kako je genocid u Srebrenici nedvojbeno utvrđen i priznat od strane Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, te da su te presude bile su rezultat iscrpnih istraga i suđenja, naglašavajući veličinu i namjernost počinjenih zločina.

“Negiranje ovih saznanja ne samo da iskrivljuje povijesnu istinu, već i nanosi dodatnu bol preživjelima i obiteljima žrtava koje nastavljaju tražiti pravdu i pomirenje. Nadalje, Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je 11. jula kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo globalno priznanje dodatno učvršćuje stvarnost genocida, čineći svako poricanje očiglednim nepoštivanjem uspostavljenog međunarodnog konsenzusa”, istakao je Suljagić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica