BiH poslije Albanije ima najmanje doktora na 100.000 stanovnika; Hočko: Plaća od 2.100 KM je ponižavajuća za ljekara

BiH poslije Albanije ima najmanje doktora na 100.000 stanovnika; Hočko: Plaća od 2.100 KM je ponižavajuća za ljekara

Zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa nedostatkom ljekara, nedovoljnim brojem specijalizacija, pa se na mnoge konkurse za zapošljavanje, naročito specijalista, mjesecima niko ne prijavljuje, kaže prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

U potrazi za boljim plaćama i uvjetima rada, kako dalje navodi Hočko, svakodnevno odlaze najviše mladi ljekari, ali i oni koji su ostvarili određene godine staža.

Njihova krajnja destinacija najčešće su zemlje Evropske unije, poput Slovenije, a oni koji se odluče ostati u KS, prelaze u privatne zdravstvene ustanove.

– Ostajemo i bez drugog medicinskog kadra, ali zdravstvo je najviše pogođeno odlaskom doktora. Do sada smo svjedočili odlasku kolega u zapadne zemlje. Ono što je, da tako kažem, novi trend jeste njihov prelazak u privatne ustanove koje ulažu ogromna sredstva u nove aparate, opremu, bolje uvjete za rad, ali i u daleko veća primanja. Bojim se da bi, ako se pod hitno nešto ne uradi, javno zdravstvo moglo ostati i bez ovo malo ljekara koji još pokušavaju održati zdravstveni sistem kakvim takvim – naglašava Hočko.

Prema posljednjim istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najmanji broj ljekara u odnosu na broj stanovnika na nivou država, imaju Albanija i Bosna i Hercegovina.

Tako u Albaniji na 100.000 dolazi 120 ljekara, što je najlošiji omjer u cijeloj Evropi, dok u našoj zemlji na 100.000 stanovnika dolazi 160 ljekara.

Poređenja radi, prosjek Evropske unije je 362 ljekara na 100.000 stanovnika.

Hočko kaže da taj negativni trend u BiH i dalje napreduje stalnim odlaskom ljekara.

– U redu je da imamo privatni sektor, jer konkurencija je poželjnja, pa ko pruži kvalitetniju uslugu neka opstane na tržištu. Međutim, ne možemo ostati bez javnog zdravstva kojeg treba jačati na način da se poboljšaju uvjeti za rad. Trenutna situacija u nekim javnim zdravstvenim ustanovama je takva da se i dalje radi sa opremom koja je stara i po nekoliko decenija i koja ne zadovoljava potrebe ni pacijenata ni zdravstvenih profesionalaca. Medicina brzo napreduje i moramo to početi pratiti zbog naših pacijenata – navodi Hočko.

Kako bi zaustavili odlazak, sva tri sindikata u zdravstvu u KS zatražili su od kantonalne vlade izmjenu i dopunu postojećih kolektivnih ugovora.  Uposleni traže veće plaće i bolje uvjete rada.

– Plaća ljekara u KS je oko 2.100 KM i to se jednostavno može izračunati. Takva primanja su ponižavajuća, kako za one koji rade, tako i za one koji odlučuju o tome. Na sastancima uvijek ističem da ne mogu biti na dvije suprotne strane oni koji traže i koji se bore da spase zdravstvo na način da zadržimo odlazak ljekara iz države. Mi govorimo o KS, ali daleko teža situacija je u drugim gradovima u BiH. Navest ću primjer Zenice gdje na Hirurgiji trenutno nemaju nijednog specijalizanta. Zamislite šta će se desiti za koju godinu. Ludi odlaze u penziju, a ne dolaze novi hirurzi. Šta vam predstoji nego da zatvorite ambulantu ili odjel – ističe Hočko.

Intenzivniji razgovori sa pregovaračkim timom Vlade KS počet će sredinom narednog mjeseca kada se, kako kaže Hočko, većina vrati sa godišnjih odmora.

– Prema Vladi smo uputili zahtjev za izmjenu i dopunu postojećeg kolektivnog ugovora kako bismo što prije nešto riješili i kako bi se amortizovala trenutna situacija u zdravstvu koja je vrlo loša. Međutim, mi smo također najavili i dobili saglasnost od Vlade da istovremeno idemo u pregovore za novi kolektivni ugovor. Odmah ćemo početi sa izmjenom postojećeg, a od septembra kreću pregovori i za novi kolektivni ugovor za koji smo dobili pozitivan odgovor od ministra zdravstva KS dr. Enisa Hasanovića da se trebaju detaljno uraditi neke stvari koje nisu obuhvaćene postojećim kolektivnim ugovorom – kazao je Hočko.

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica