Koliko RS ima novca u inostranstvu i kako funkcioniše s američkim sankcijama

Koliko RS ima novca u inostranstvu i kako funkcioniše s američkim sankcijama

Ministrica finansija Zora Vidović izjavila da nije tačno da je Republika Srpska iznijela određena sredstva u inostranstvo, te optužila da Ambasada SAD u BiH blokira dolazak sredstava u bh. entitet.

Kako je navela, uprkos tome, RS neće neće bankrotirati, te da za to ne postoji mogućnost.

“Pogotovo je besmisleno da se to povezuje sa kompanijama koje su sada doživjele sankcije od SAD. Privatne kompanije iz Republike Srpske ne mogu iznijeti državna sredstva”, pojasnila je Vidovićeva za RTRS.

Ona je naglasila da sredstva može iznijeti jedino Centralna banka BiH, te da su to sredstva BiH.

marke

Prema njenim riječima, sve drugo je nebuloza kakvu niko ozbiljan, ko imalo poznaje ekonomiju neće izreći, pogotovo bez ikakve dokumentacije. Navela je da očekuje da će Ambasada SAD nastaviti sa blokadama, te naglasila da svaki njihov potez šteti građanima Republike Srpske.

Inače, vlasti u RS-u tvrde da mogu obezbijediti sredstva koja bi došla u RS, kao i da je dio sredstva obezbijeđen.

“Mi od prijateljskih zemalja možemo dobiti sredstva po povoljnim uslovima, ali ih ne možemo donijeti u Republiku Srpsku zbog blokade Ambasade SAD”, podsjetila je ministrica.

Ta sredstva bi se uložila u projekte koji bi omogućili veće zapošljavanje, rast plata, veći bruto društveni proizvod.

Uprkos svemu tome, tvrdi da je RS stabilna i da u ovoj godini ima značajne investicije koje dolaze i sa Zapada, jer mnoge zapadne kompanije ne slušaju svoje države, već gledaju gdje je najpovoljniji privredni ambijent.

“Ako Ambasada SAD nastavi sa ovakvim blokada, to će biti veoma teško za Republiku Srpsku. Međutim, mi ćemo preživjeti, ali će biti šteta što nećemo uspjeti doći do daleko većeg razvoja i većeg BDP-a nego što sad imamo”, napomenula je Vidović.

AMERIČKA AMBASADA: GDJE JE NOVAC?

Podsjetimo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na svojim društvenim platformama u četvrtak, 18. jula, oglasila se povodom finansijske situacije u bh. entitetu Republika Srpska.

U objavi na mreži X iz Ambasade SAD u Sarajevu su naveli da je taj bh. entitet samo na Banjalučkoj berzi u posljednjih godinu i po zadužio za više od 1,1 milijardu KM.

Ambasada SAD stoga postavlja pitanje: “Gdje je nestao sav taj novac?”.

“Vlada RS se u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1,1 milijardu KM, što je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada RS uzela, a za koje uslovi nisu javno objavljeni. Dakle, ako je Vlada RS-a ipak završila sa deficitom i i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac?”, navodi se u objavi Ambasade SAD u Sarajevu.

DEPONOVAN NOVAC U INOSTRANSTVU​

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska posjeduje deponovan novac u inostranstvu, ali da je problem što zbog blokada ne može da ga transferuje na domaće račune.

“Taj novac je sasvim dovoljan za dugogodišnje funkcionisanje Republike Srpske, da nema nikakav problem“, rekao je Dodik za RTRS.

Kako je pojasnio, RS ima novac u inostranstvu, ali da ga pod pritiskom američkih faktora ne može transferovati jer je američka Ambasada zaprijetila bankama da će biti ozbiljno kažnjene ako to budu radili za Vladu RS.

dodik

“Ponoviću, primitivna je i lažna ta priča američke Ambasade da će Republika Srpska bankrotirati i propasti. Ta politika je neodrživa. Imamo 2,2 milijarde investicija u prošloj i nastaviće se i u ovoj godini”, dodao je Dodik.

Pohvalio se i da uspješno prati svoje investicije i izmiruje obaveze uprkos američkim sankcijama. Ranije je novinarima u Banjoj Luci rekao da je Republika Srpska prošle godine imala 2,2 milijarde KM investicija, koliko će otprilike biti i ove godine.

On je istakao da je RS u ovoj godini, sa aspekta prihoda na javnim računima, ostvarila povećanje od oko 18 odsto, što joj omogućava da funkcioniše. Ponovio je da Republika Srpska ima deponovani novac na računima u inostranstvu, ali da ga pod pritiskom američkih faktora, ne može transferovati.

Odmah potom se oglasio i zastupnik u Narodnoj skupštini ovog entiteta Nebojša Vukanović koji se osvrnuo na šokantne izjave Milorada Dodika i priznanjee da je sakrio novac u inostranstvu na tajnim računima

Ppostavio je pitanje gdje se nalaze ta ogromna finansijska sredstava, kada su i kako iznesena iz RS u inostranstvo, na čijim su računima i zašto su oni tajni?

“Kakvo je porijeklo novca, da li se nalaze na of-šor računima, da li su oprani novci iz kriminalnih operacija i da li se radi o narodnim novcima opljačkanim u kriminalnim poslovima i dogovorenim javnim nabavkama? Da li se sredstva nalaze na tajnim računima Prointera i Infiniti grupe, Sirijusa, Kaldera, ATV ili Una televizije, čiji su računi u RS i BiH nedavno ugašeni, ili na nekim drugim firmama i povezanim licima? Zašto su računi i informacije o njima tajni, i kako narod, pa i mi narodni poslanici, ništa o njima ne znamo, ni gdje su, niti na čijim računima? Zašto nisu operativni i kakvim su tajnim operacijama izvučeni iz RS?”, kazao je Vukanović.

FIRME TRAŽE SPAS

U međuvremenu, sankcionisane firme traže spas. Sada nisu u problemu samo one, već kompletna privreda u RS.

Neke od sankcionisanih firmi ranije su pristupile preregistraciji, ali time nisu izbjegle sankcije, već su se i novosonovane kompanije našle na crnoj listi. Zato iz Američke ambasade u BiH upozoravaju da se registracijom novih poslovnih subjekata sankcije ne mogu izbjeći, već da je to novi rizik.

“Ako se kompanija nastavi baviti nezakonitim, korumpiranim ili antidejtonskim aktivnostima, ili pruža pogodnosti sankcionisanoj kompaniji ili pojedincu ili prima pogodnosti od njih, promjena imena ili vlasnika kompanije nije dovoljna da se izbjegnu sankcije”, poručeno je ranije iz Ambasade SAD u BiH.

Advokatica Dejana Đurić je rekla da su jedan od najvećih problema na ovom planu odluke pojedinih banaka da zatvaraju račune kompanija koje su pod sankcijama.

Ona je rekla da je u vezi s tim potrebno zakonski zaštititi pravna lica.

Generalni sekretar Područne privredne komore Banja Luka Aleksandar Ljuboja rekao je da otežane mogućnosti poslovanja u finansijskom sektoru usljed američkih sankcija, uvedenih pojedinim kompanijama u Republici Srpskoj, usporavaju razvoj, slabe ovdašnju privredu i loše utiču na ekonomski ambijent.

Ljuboja je pojasnio da je to problem s obzirom na to da se u njihovom međusobnom poslovanju radi o sistemu spojenih sudova, odnosno da navedene firme onda ne mogu da završe neke započete poslove, naplate potraživanja i obrnuto.

“Zato u razgovoru sa svim relevantnim i zainteresovanim stranama treba pronaći načine i modalitete za prevazilaženje navedene situacije, posebno onih koji se odnose na IKT sektor. Cilj je omogućiti na ovom planu nesmetan rad i razvoj”, rekao je Ljuboja na konferenciji za novinare tokom održavanja okruglog stola u Banjoj Luci posvećenog uticajima američkih sankcija na privredu RS-a.

Naglašava da je sve ovo potrebno prevazići, jer nikome nije u interesu ulazak u dodatne ekonomske krize, uvezene izvana.

Podsjetimo, Američke sankcije su instrument vanjske politike koje koristi vlada Sjedinjenih Američkih Država kako bi izvršila pritisak na entitete, pojedince, firme i potaknula promjene u njihovom ponašanju.

S.B. – akta.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica