Iz Ministarstva rada FBiH poručuju da novi zakon ne bi doveo nezaposlene do gubljenja zdravstvenog osiguranja

Iz Ministarstva rada FBiH poručuju da novi zakon ne bi doveo nezaposlene do gubljenja zdravstvenog osiguranja

Nakon što u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine nije usvojen zakon koje je predložilo Ministarstvo rada i socijalne politike, nastale su burne reakcije u javnosti. Jedna od posljednjih tvrdnji je da bi zbog zakona mnogi nezaposleni ostali bez zdravstvenog osiguranja, no resorni ministar demantuje.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić podsjeća da se od samog početka rasprave o tom zakonu u javnosti, jasno komunicirala potreba za razdvajanjem evidencija aktivnih i pasivnih tražilaca posla.

“Prema predloženom Nacrtu zakona, pasivni tražioci posla, koji su na evidenciji samo radi zdravstvenog osiguranja i ne traže aktivno zaposlenje, trebali bi rješenjem do kojeg bi se došlo u okviru javne rasprave, biti prebačeni u nadležnost Zavoda zdravstvenog osiguranja. Time bi se omogućilo da se Zavod i službe za zapošljavanje fokusiraju isključivo na posredovanje u zapošljavanju što im je svrha postojanja, a ne da administriraju zdravstveno osiguranje što rade posljednjih godina”, rekao je Delić. 

On kategorički odbacuje tvrdnje, koje je iznio i delegat Haris Zahiragić, da bi neko ostao bez zdravstvenog osiguranja.

“Ne postoji opcija u kojoj bi se bilo ko mogao ostaviti bez osiguranja i takva činjenica ne stoji nigdje u zakonu, niti se o njoj ikada govorilo”, kazao je Delić.

Također je istaknuo da ovaj zakon trebao biti predmetom javne rasprave kako bi se pronašao najbolji način za izmještanje zdravstvenog osiguranja iz Zavoda i službi za zapošljavanje. Međutim, delegati nisu podržali zakon.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica