Objavljen javni oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu Oružanih snaga BiH

Objavljen javni oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu Oružanih snaga BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je Javni oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Predmetnim oglasom prima se 400 kandidata, odnosno, iz reda bošnjačkog naroda prima se 174 kandidata na 42 lokacije, iz reda hrvatskog 124 kandidata na 12 lokacija, a iz reda srpskog 99 na 34 lokacije, te tri iz reda ostalih na tri lokacije.

Opći uvjeti za prijem u vojnu službu su:

1. U skladu sa članom 9. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH”, broj: 88/05, 53/07, 59/09, 74/10, 42/12, 41/16 i 38/18) kandidati koji se prijavljuju za prijem u profesionalnu vojnu službu moraju ispunjavati sljedeće opće uvjete prijema:

a) da su državljani Bosne i Hercegovine;
b) da su zdravstveno sposobni za službu u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine;
c) da nisu osuđivani na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju dužem od 6 (šest) mjeseci;
d) da nisu prethodno otpušteni iz državne službe ili pravnog lica zbog povrede službene dužnosti u posljednje tri godine;
e) da im pravosnažnom presudom nije zabranjeno obavljanje određenih djelatnosti, odnosno dužnosti za vrijeme trajanja takve zabrane;
f) da se protiv njih ne vodi krivični postupak za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti;
g) da imaju odgovarajuću stručnu spremu potrebnu za obavljanje određene dužnosti;
h) da nisu mlađi od 18 (osamnaest) godina, niti stariji od 27 (dvadesetsedam) godina u vrijeme prijema, to jeste, na dan 01.12.2024. godine;
i) da su uspješno završili osnovnu vojnu obuku.

2. Uvjet iz tačke i) kandidati će ispuniti ako uspješno završe osnovnu vojničku obuku, koju će Ministarstvo odbrane BiH organizovati nakon završenih testiranja, sigurnosnih provjera i zdravstvenih pregleda.

Posebni uvjeti za prijem vojnika u profesionalnu vojnu službu su:

Kandidati koji apliciraju za prijem u profesionalnu vojnu službu moraju ispunjavati sljedeće posebne uvjete:

a) Uvjete navedene u poglavlju I do IV ovog Javnog oglasa i
b) da su uspješno položili testove prema normama propisanim Pravilnikom o prijemu u vojnu službu („Službeni glasnik BiH“, broj: 23/18, 42/21, 54/22 i 18/24).

Selekcija i izbor kandidata realizuje se kroz tri faze testiranja i provjera i osnovnu vojničku obuku. Kandidati za prijem, koji uspješno završe osnovnu vojničku obuku, primaju se u vojnu službu u početnom činu vojnika na formacijska mjesta na koja su izabrani u procesu prijema.

Rok za predaju prijava sa pratećom dokumentacijom na oglas je (21) dan od dana objavljivanja na službenoj internet stranici Ministarstva odbrane BiH. Pored teksta javnog oglasa, na internet stranci je moguće pronaći i potrebne obrasce za prijavu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica