Upozorenje pri kupovini stanova: Prevare građevinskih firmi u BiH vezane za kvadrature.

Upozorenje pri kupovini stanova: Prevare građevinskih firmi u BiH vezane za kvadrature.

Sve veći broj stanovnika Banjaluke otkriva da su prevareni nakon kupovine stanova, plaćajući više kvadrata nego što je stvarna površina njihovih nekretnina, piše Capital.

Geometar iz Banjaluke navodi da ga sve više ljudi zove da naknadno premjeri stanove koje su kupili, često otkrivajući manju površinu od ugovorene, što može značiti gubitak od nekoliko hiljada maraka po sadašnjim cijenama.

Advokat Vladimir Dragičević, koji je lično imao neugodno iskustvo prilikom kupovine stana, ističe da kupovina stanova u izgradnji ima svoje prednosti i mane. Upozorava kupce da pažljivo pregledaju sve detalje ugovora o kupoprodaji, jer je često površina stana manja od ugovorene.

Dragičević objašnjava da eventualna odstupanja u površini moraju biti predviđena u kupoprodajnom ugovoru, najčešće u rasponu od 1,5 do dva posto. Ako stvarna površina stana odstupa više od dozvoljenog, kupac ima pravo na korekciju cijene, pri čemu prodavac mora vratiti razliku.

Dodaje da su takve odredbe u ugovorima česte, ali tumačenje može varirati. Na primjer, ako je ugovorena površina stana 80m2, a nakon izgradnje se utvrdi 78,4m2, kupac ima pravo na povrat za 1,6 kvadratnih metara. U nekim slučajevima, razlika između ugovorene i stvarne površine može biti do dva posto bez prava na korekciju cijene.

Dragičević naglašava da i kupci i prodavci moraju biti svjesni mogućnosti unošenja zaštitnih klauzula u ugovore. Oštećena strana može tražiti pravnu zaštitu pred sudom u roku od tri godine od dana saznanja za odstupanja u površini, odnosno od primopredaje stana.

Murisa Marić, direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don”, savjetuje kupce da od notara traže zaštitu od nesavjesnih prodavaca. Notari bi trebali koristiti podatke iz katastra i gruntovnice prilikom izrade ugovora i ugraditi zaštitne klauzule, što je posebno važno za novoizgrađene stanove.

Kupci stanova trebaju biti oprezni i dobro informisani kako bi izbjegli prevare i zaštitili svoja prava.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica