Ministar Helez: Dva helikoptera spremna za gašenje požara, potreban samo zahtjev iz RS

Ministar Helez: Dva helikoptera spremna za gašenje požara, potreban samo zahtjev iz RS

Oprečne stavove izazvale su danas informacije iz Helikopterskog servisa RS da Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne dozvoljava angažman helikoptera MUP-a Srbije u gašenju požara u Hercegovini, a najteža situacija je u okolini Gacka.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković u izjavi za “Avaz” pojasnio je da ovo ministarstvo ne daje takva odobrenja, već da ono treba stići iz Ministarstva prometa i komunikacija, nakon prethodne saglasnosti državnog Ministarstva odbrane. 

Konaković je apelirao da zahtjev za pomoć u gašenju požara bude upućena Oružanim snagama BiH.

– Od nas je zatražena saglasnost za angažman helikoptera iz Srbije, ali mi imamo spremna dva helikoptera sa posadama, vitlima i jedrima sa kapacitetom 1.000 litara. 

Zato nema potrebe za dolet helikoptera iz druge države. To bi bilo potrebno ako mi ne bismo mogli odgovoriti zadatku, ali u ovom momentu potrebno je samo da dobijemo zahtjev iz RS. 

Naše posade su u ovom periodu stalno u pripravnosti, pratimo vremenske prognoze i vidimo da smo pogođeni toplotnim valom i veoma visokim temperaturama – kazao nam je ministar odbrane BiH Zukan Helez. 

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica