Republika Srpska moli Srbiju za pomoć u gašenju šumskih požara, ignorira Ministarstvo odbrane BiH: “Procedura je jednostavna, neka se obrate OSBiH.”

Republika Srpska moli Srbiju za pomoć u gašenju šumskih požara, ignorira Ministarstvo odbrane BiH: “Procedura je jednostavna, neka se obrate OSBiH.”

N1 saznaje da se Helikopterski servis Republike Srpske nije obratio Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za pomoć u gašenju požara na području Gacka. Umjesto toga pomoć potražili od susjedne Srbije, a zahtjev za dozvolu za ulazak helikoptera te zemlje u BiH upućen je na pogrešnu adresu.

Nakon što su proteklog vikenda na području Općine Gacko, na jugu Bosne i Hercegovine, izbila dva požara, zbog nepristupačnog terena u gašenje požara jer, osim pripadnika vatrogasne jedinice iz Gacka, uključen i Helikopterski servis Republike Srpske.

Direktor tog servisa, Boban Kusturić, kazao je kako nemaju dovoljno resursa za gašenje požara koji je danas ponovno buknuo te da je zatražen angažman Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Dodao je da je za ulazak helikoptera susjedne zemlje u BiH potrebna saglasnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje nema.

“Kolege iz Srbije su voljne da pomognu s obzirom na to da je požar nemoguće ugasiti jednim helikopterom, pripremili su helikopter i opremu i zahtjev poslali u MVP u Vijeću ministara. Ne mogu da razumijem ljude u MVP-u da još nisu dali odobrenje za helikopter koji isključivo služi za gašenje požara i pomoć civilnom stanovništvu. Kada je riječ o pomoći stanovništvu, vanrednim situacijama, neka ne razmišljaju o politici već na način kako razmišljamo mi, profesionalci, kako i na koji način da pomognemo običnom narodu u ovoj zemlji”, rekao je Kusturić.

“Još jedan pokušaj politiziranja nesreće”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković za N1 potvrdio je informaciju da je MVP zaprimio zahtjev za dozvolu za ulazak helikoptera Srbije u BiH te je pojasnio zašto nema odgovora iz tog Ministarstva:

“Dobili smo taj zahtjev od Helikopterskog servisa, odnosno od Civilne zaštite. MVP BiH ne može odobriti niti zabraniti bilo kojem helikopteru ulazak, prelazak, prelijetanje… Ni kadetima, ni helikopterima. Takvih zahtjeva dobijemo oko tri stotine mjesečno i prosljeđujemo ih nadležnim institucijama. I to bi trebali naučiti ljudi, pogotovo oni koji se dugo bave ovim poslom.”

Kaže da je zahtjev, u skladu sa zakonom i procedurama MVP-a BiH, proslijeđen Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

“To Ministarstvo treba da nam pošalje takvu vrstu dozvole, a prethodno da pribavi saglasnot Ministarstva odbrane jer je riječ o helikopteru druge zemlje. Nismo dobili još uvijek od Ministarstva prometa i komunikacija niti od Ministarstva odbrane bilo kakvu dokumentaciju. Naši su ljudi u MVP posao odradili ekspresno brzo kao što rade svaki put, kao što su uradili kad su bili u pitanju kadeti, a za kadete je ulazak odobravala Granična policija. Dakle, to su procedure koje su vrlo jednostavne”, pojasnio je Konaković za N1.

Dodao je kako je ovo još jedan pokušaj politiziranja nesreće, ali da mu u ovom trenutku nije jasno zašto to pojedini političari rade.

“Jedan dobronamjeran savjet – ako brinu od ljudima, ako brinu o nesreći, neka se hitno obrate Oružanim snagama BiH koje su u sklopu svojih aktivnosti trenirane da pruže pomoć i podršku. Imaju i opremu da pruže pomoć i podršku u ovakvim situacijama”, poručio je.

Ministarstvu odbrane BiH nije upućen nikakv zahtjev iz RS

Iz Ministarstva odbrane BiH je za N1 potvrđeno da se Helikopterski servis RS nije obratio tom ministarstvu sa zahtjevom za pomoć u gašenju požara. Postavlja se pitanje zašto?

“Siguran sam da bi svi u tim vrstama nezgoda, elementarnih i drugih, priskočili jedni drugima u pomoć. Oružane snage za to imaju svu potrebnu opremu i zaista je vrlo čudno da pored svoje rošene zemlje u kojoj žive, oni traže podršku i pomoć Srbije. Nemam ništa protiv da se u nekim situacijama spašavaju ljudski životi i na taj način. Ne bih nikada to opstruirao kao što su optruirali predsjednici iz RS-a dizanje helikoptera dok su bili članova Predsjedništva BiH – Dodik konkretno. Mi se tako ne bavimo politikom”, zaključio je ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica