Nakon pokušaja atentata na Trampa svi se pitaju samo jedno

Nakon pokušaja atentata na Trampa svi se pitaju samo jedno

Zaposleni tajne službe se smatraju najboljim telohraniteljima na svijetu.

Oni štite predsjednika SAD i sve bivše šefove vlade – i stavljaju sebe u liniju vatre za svoje štićenike.

Nakon pokušaja atentata na Donalda Trampa (78), sada se postavlja pitanje: Kako je Tomas Metju Kruks (20) mogao tako neometano otvoriti vatru na bivšeg predsjednika u Batleru (Pensilvanija)?

Prema CNN-u, napadač je ciljao na Trampa sa krova udaljenog svega 120 do 150 metara od pozornice.

Stiv Mur, bivši agent FBI-a koji je radio kao snajperista dvije godine, jasno kaže da je taj krov trebalo da bude obezbijeđen.

“Činjenica da je neko dozvolio da taj krov ostane bez nadzora mogla je biti greška u planiranju ili izvršenju. Možda su planirali da ga obezbijede, ali nešto se desilo pa je ostao nečuvan”, rekao je Mur.

Penzionisani agent FBI-a Bobi Čeikon takođe je iznenađen što niko nije čuvao taj krov, koji opisuje kao “savršenu tačku za posmatranje”.

“Ova zgrada je najbliža sa jasnim vidokrugom prema pozornici. Šokiran sam što nisu imali nikoga na tom krovu”, rekao je Čeikon za CNN, prenosi Telegraf.

Kada su agenti tajne službe primijetili napadača na krovu, Mur je rekao da vjerovatno nisu mogli odmah da ga upucaju: “Ne možete samo reći ‘Oh, neko je na krovu’ i upucati ga. Oni moraju da pogledaju i sačekaju da vide oružje. Problem je što bi zid na tom dijelu krova mogao da ga sakrije”, objasnio je Mur, prenosi Blick.

Bivši agent FBI-a siguran je da će doći do “drastičnih promjena” u procedurama bezbjednosti nakon atentata na Trampa. To uključuje proširenje zona bezbjednosti i pažljivije obezbjeđivanje mjesta okupljanja.

“Postoji mnogo načina da se poboljša ova situacija”, kaže Mur.

Tajna služba mora biti savršena svaki put – na svakom mitingu svakog kandidata – svaki put.

“Loši momci moraju biti srećni ili tačni samo jednom. Dakle, to će se dogoditi, morate eliminisati što više mogućnosti da se to može dogoditi”, zaključuje Mur.

Pokušaj atentata već je imao prve posljedice:

“Već sam zatražio od tajne službe da me informiše i takođe pozivam direktora tajne službe da se pojavi na saslušanju”, objavio je Džejms Komer.

Komer je predsedavajući Odbora za nadzor u Predstavničkom domu. Njegov odbor će pokrenuti istragu o pokušaju atentata.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica