Usvojene izmjene zakona o VSTV-u kojima se produžava rok za uspostavljanje ključnog odjela

Usvojene izmjene zakona o VSTV-u kojima se produžava rok za uspostavljanje ključnog odjela

Kako navode iz Vijeća ministara, utvrđen je u novom tekstu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o VSTV BiH, koji će Ministarstvo pravde uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

U Sarajevu je danas održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, gdje je zvanično usvojen Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Ipak, umjesto usvajanja ključnog dijela o uspostavljanju Odjela za provedbu postupka, rok za ovaj dio zakona se pomjerio na 28. februar naredne godine. U prijašnjem tekstu, usvojenom u januaru ove godine, rok je bio 23. mart.

U slučaju negativnog ishoda provjere, kažu iz Vijeća ministara, bit će pokrenut stegovni postupak u skladu s ranije definiranim pravilima.

Međutim, navedeno je da će sve osobe imenovane na pravosudne funkcije od 23. marta ove do 28. februara naredne godine stupiti na funkciju, a da će se provjera za koju je nadležan spomenuti odjel obaviti kada se sam odjel uspostavi.

Prijedlog su pored Heleza podržali, Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Duška Jurišić (zamjenica ministra za izbjeglice i ljudska prava), Josip Brkić (zamjenik ministra vanjskih poslova), Davor Bunoza (ministar pravde BiH) i Dubravka Bošnjak (ministrica civilnih poslova).

Prijedlog je odbijen zbog prava veta zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara iz srpskog naroda Staše Košarca.

Ovo je petu godinu zatedom da je prijedlog o proglašenju dana žalosti odbijen. Posljednji put je, na nivou Vijeća ministara BiH, odluka o proglašenju 11. jula danom žalosti donesena 2019. godine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica