Reakcije stižu na defile Vojske Srbije u Prijedoru i Bratuncu: “EU, probudi se”

Reakcije stižu na defile Vojske Srbije u Prijedoru i Bratuncu: “EU, probudi se”

Vojnici Vojske Srbije su prodefilovali jučer u Bratuncu i Prijedoru, a ta vijest je izazvala mnoge reakcije. 

Neki su pozivali na ostavku, drugi kritikovali politiku “smirivanja” za koju smatraju da je dovela do ovoga. 

Federika Volk (Federica Woelk), akreditirana asistentica u Evropskom parlamentu i saradnica njemačke europarlamentarke Ulrike Meler (Moeller), podcrtala je da je paradiranje vojnika Srbije u Prijedoru “neprihvatljivo”, ali da je još gora činjenica da niko ne reaguje. 

– EU, probudi se! –  napisala je ona, te dodala da Bošnjaci zaslužuju da se osjećaju sigurno u svojim gradovima i da se više ne osjećaju ugroženo.

Novinar Mirnes Kovač dao je svoje viđenje ove situacije. 

– Možete li zamisliti trupe Vermahta kako marširaju ulicama Aušvica? Pa to je realnost u Prijedoru, dijelu Bosne gdje su 1992. godine počinjeni najveći masovni zločini nad civilima i prvi koncentracioni logori podignuti nakon Drugog svjetskog rata! – napisao je u svojoj objavi. 

Politički analitičar Jasmin Mujanović je prenio izvještaje bh. medija da su Ministarsvo vanjskih poslova i Ministarstvo sigurnosti BiH “dozvolili ulazak u BiH”. 

– Moraju uslijediti ostavke – napisao je on.

Potpredsjednik Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović naveo je da je ovo “logični krajnji rezultat Bajdenovog (Biden) smirivanja Srbije i Hrvatske na račun Bosne”.

– Bajden je imao najgoru politiku prema zapadnom Balkanu od svih predsjednika od ranih 1990-ih. Oni su 2022. godine nametnuli novu vladu kako bi omogućili ovakve sramotne stvari – objavio je Bajrović.

Briselski analitičar Tobi Vogel je također prenio izvještaje bh. medija i uz to napisao:

– Jedinice Oružanih snaga Srbije paradiraju ulicama Bratunca (pored Srebrenice) i Prijedorom – mjestom masovnih zločina tokom rata – samo nekoliko dana uoči godišnjice genocida u Srebrenici. EUFOR (pod mađarskom komandom) nigjde na vidiku. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica