Cijelu sedmicu svaki dan jela lubenicu: Otkrila kakve su joj se promjene desile

Cijelu sedmicu svaki dan jela lubenicu: Otkrila kakve su joj se promjene desile

Charlotte Hilton Andersen, urednica portala The Healthy, odlučila je provesti sedmicu jedući lubenicu svaki dan.

Prije početka eksperimenta konsultirala se sa stručnjakom, registriranom dijetetičarkomJessicom Plowman, koja ima preko 15 godina iskustva. Plowman napominje da je lubenica voće koje se lako probavlja, hidratizira tijelo i opskrbljuje vrijednim fitonutrijentima, zbog čega je prikladna za osobe s različitim bolestima.

Razmotrite prednosti i mane prije nego što se odlučite na svakodnevno konzumiranje lubenice, važno je osigurati uravnoteženu prehranu s raznovrsnim voćem i povrćem. Iako je lubenica lako probavljiva, može izazvati nadutost kod nekih ljudi. Također, osobe koje pate od migrena trebale bi biti oprezne zbog sadržaja tiramina, koji može utjecati na krvni pritisak i izazvati glavobolje. Dijabetičari bi trebali biti oprezni zbog visokog udjela prirodnog šećera koji može izazvati skokove šećera u krvi. Osobe alergične na određene peludi također mogu doživjeti reakciju na lubenicu.

Kako uključiti lubenicu u prehranu?

Svježe kocke lubenice: Izrežite lubenicu na velike komade kako bi zadržala čvrstoću i svježinu. Male kockice mogu brzo postati kašaste.

Smrznuta lubenica u smoothiju: Ako je lubenica prezrela, izrežite je i zamrznite. Smrznute kocke dodajte u smoothie za osvježavajući napitak.

Sok od lubenice: Sok od lubenice s dodatkom limete odličan je način za rashlađivanje ljeti. Možete ga kombinovati s drugim sokovima za raznovrsnost.

Čudesni rezultati

Lubenica, koja sadrži 92% vode, odličan je izbor za hidrataciju. Bogata je likopenom, vitaminima A i C, kalijem, magnezijem i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala i rizika od nekih bolesti. Likopen, snažan antioksidans, može smanjiti rizik od raka, bolesti srca i problema s vidom. Ipak, zbog visokog udjela šećera, preporučuje se konzumiranje uz obrok bogat proteinima i masnoćama kako bi se smanjio utjecaj na nivo šećera u krvi.

Nakon sedam dana konzumiranja lubenice, Charlotte Hilton Andersen osjetila je poboljšanu hidrataciju. Iako su neki učinci nevidljivi, redovno konzumiranje lubenice može dugoročno smanjiti rizik od srčanih bolesti i upala u tijelu. Zato, iskoristite sezonu lubenica za uživanje u ovom zdravom voću, piše Klik.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE