Da li je bilo potrebno desetine mrtvih da se sporni zakon povuče? Predsjednik Kenije se obratio naciji

Da li je bilo potrebno desetine mrtvih da se sporni zakon povuče? Predsjednik Kenije se obratio naciji

Kenijski predsjednik William Ruto izjavio je da neće potpisati kontroverzni zakon o podizanju poreza, povlačeći se pred masovnim protestima koji su zahvatili zemlju i navodno usmrtili najmanje 23 osobe.

“Pažljivo slušajući narod Kenije koji je glasno rekao da ne želi ništa sa ovim prijedlogom zakona o finansijama 2024., priznajem i stoga neću potpisati Nacrt zakona o podizanju poreza” rekao je Ruto tokom televizijskog obraćanja u srijedu.

Kenija, nacija koju su često hvalili zbog svoje stabilnosti, doživjela je eskalaciju protesta zbog zakona, koji je vlada uvela da obuzda javni dug.

Hiljade demonstranata se sukobilo sa policijom, a pripadnici obezbjeđenja su ispalili gumene metke i suzavac kako bi ih otjerali, a prema dosadašnjim informacijama 23 osobe su izgubile život, dok su desetine povrijeđene.

Tokom obraćanja širom zemlje nakon što je zapaljen parlament, Ruto je rekao da događaji u utorak predstavljaju ozbiljnu prijetnju “nacionalnoj sigurnosti”.

“Zemlja je doživjela rasprostranjeno izražavanje nezadovoljstva usvojenim prijedlogom zakona, što je, nažalost, rezultiralo gubitkom života, uništavanjem imovine i skrnavljenjem ustavnih institucija”, rekao je predsjednik Kenije o čemu piše CNN.

>072info

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica