Najavljen dolazak La Niña: Posljedice će u obliku vremenskih ekstrema osjetiti i BiH

Najavljen dolazak La Niña: Posljedice će u obliku vremenskih ekstrema osjetiti i BiH

Završava El Niño, stižu hladniji uvjeti – La Niña. To je vijest koju je objavila Svjetska meteorološka organizacija i koju su svi odmah počeli analizirati. El Niño je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra, što znači više temperature površine okeana u istočnom i centralnom Pacifiku, a La Niña donosi niže temperature Tihog okeana oko ekvatora te je povezana s dva ekstrema, s jedne strane s poplavama, a s druge strane i sušama.

WMO je objavio da postoji 60 posto izgleda da će se uvjeti La Niñe pokazati između jula i septembra te 70 posto između augusta i novembra.

Djelovanje na globalnu klimu

-Iznimno visoke temperature površine mora i dalje će igrati važnu ulogu u sljedećim mjesecima – naglasili su iz organizacije. La Niña se već razvila na Pacifiku, a za Večrenji list dao je komentar profesor Zoran Zadro.

-La Niña je hladna struja nasuprot toplom El Niñu, a koja se javlja na Pacifiku i često. Baš kao i El Niño, i La Niña ima svoje djelovanje na globalnu klimu. Naravno, riječ je o prirodnim ciklusima koji se javljaju svakih od 4 do 5 godina, a koji na globalnoj razini znaju donijeti svoje ekstreme. Zna se to odraziti i na Evropu, ali zbog, geografski, dalekog Pacifika od Evrope, djelovanje ovih fenomena nešto je manje na Starom Kontinentu, no neke poveznice ipak postoje. La Niña bi trebala idućih od godinu do dvije sniziti globalnu temperaturu u odnosu na dosadašnji El Niño koji je podigao globalnu temperaturu. Ipak, sve su to prirodni ciklusi koji su se događali i prije,objašnjava Zadro.

Kad je BiH u pitanju, pitamo ga kakvo nas ljeto očekuje.

-Više informacija iznijet ću polovinom mjeseca, međutim, ako bih ovako ukratko, ne očekujem pretjerano ekstremno vruće i sušno ljeto te bi općenito u cijelom našem okružju moglo biti čestih pljuskova, grmljavina, a vjerovatno i jačih grmljavinskih oluja koje bi donosile sa sobom česta osvježenja, a prekidale nizove vrućina.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica