Djeca više ne sanjaju da budu doktori ili nastavnici: Već influenceri

Djeca više ne sanjaju da budu doktori ili nastavnici: Već influenceri

Djeca danas sve manje žele postati nastavnici i doktori, već influenceri, pokazalo je novo istraživanje telekomunikacijske kompanije BT Grupa.

Prema istraživanju, popularnost interneta i društvenih medija značajno je utjecala na promjenu profesionalnih aspiracija djece. Djeca od 11 do 15 godina danas navode profesije povezane s društvenim medijima kao jedne od najpoželjnijih.

Prema ovogodišnjim rezultatima, četiri od pet najpoželjnijih zanimanja za dječake su vezane za STEM područja (tehnologija, inženjering i matematika), uključujući dizajn video igara i softverski inženjering.

Istraživači u BT Grupi ističu da, u poređenju s dječacima, mnoge djevojčice smatraju da karijere u oblasti tehnologije nisu za njih.

Više od 51 posto ispitanih djevojčica vjeruje da tehnološke karijere više odgovaraju dječacima, a skoro 78 posto smatra da nema dovoljno ženskih uzora u tehnološkoj industriji.

Ova promjena u ambicijama djece odražava rastući utjecaj interneta i društvenih medija na njihove životne ciljeve.

Dok su djevojčice i dječaci prije 24 godine sanjali o tradicionalnim zanimanjima, danas sve više djece vidi svoju budućnost u digitalnom svijetu, kao influenceri ili stručnjaci za tehnologiju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE