Šojić o trošku države privatno “prevalio” 23.655 kilometara, granicu prešao 166 puta!

Šojić o trošku države privatno “prevalio” 23.655 kilometara, granicu prešao 166 puta!

Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dragana Šojića zbog korupcije koju je počinio kao direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, Tužilaštvo BiH objavilo je u cijelosti anonimiziranu optužnicu. Fokus.ba donosi detalje ovog dokumenta koji se rasprostire na 20 stranica.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Šojić se tereti da je prekoračio granice svog službenog ovlaštenja, a koja se odnose na korištenje službenih vozila, te da je sebi pribavio korist u iznosu od 41.877,78 KM, a za isti iznos oštetio budžet BiH.

Najveći dio optužnice odnosi se njegove brojne prelaske granice odnosno putovanja službenim vozilima „Škoda Octavia“ i „VW Passat“ u Srbiju i Crnu Goru i to tokom radnih i neradnih dana, kao i u vrijeme godišnjih odmora, a sve to u privatne svrhe. Navodi se da Šojić nije imao odluke o upućivanju na službeni put, kao ni odgovarajuće naloge, te da je otvarao i fiktivne naloge, te unosio netačne i proizvoljne podatke.

Kako su ustanovili istražitelji, Šojić je imao čak 166 prelazaka preko granice kako službenim tako i privatnim automobilima! Službenim vozilima je u neslužbene svrhe prešao čak 23.655 kilometara. Sve ovo se desilo u periodu od 5. jula 2018. do 24. maja 2022.

U optužnici su taksativno nabrojani svi Šojićevi prelasci granice. Mahom je prelazio granicu na graničnim prelazima Hum (prema Šćepan Polju, Crna Gora) i Karakaj (prema Malom Zvorniku i Srbiji).

Međutim prelazio je i granične prelaze Brod (prema Hrvatskoj), Deleuša (prema Crnoj Gori), Rača (prema Srbiji),

Zanimljivo je da je iako je prema odluci i nalogu Službe bio upućen na službeni put u Rovinj (Hrvatska) on ovo putovanje nije realizovaom, te je po povratku predao nepopunjen izvještaj. Nadalje, za relaciju Sarajevo-Mostar-Sarajevo 7. juna 2021. nije realizovao nalog za službeno putovanje, ali je prešao kilometre na službenom vozilu koji nisu korišteni u službene svrhe. Dana 16. juna 2021. trebao je biti na službenom putu u Zagrebu, ali on ovo putovanje nije realizovao, umjesto toga evidentirani su njegovi prelasci granice prema Crnboj Gori u privatne svrhe.

Nadalje, umjesto službenih putovanja prema Banjoj Luci i Tuzli, tokom 2021. godine, Šojić je prelazio granicu prema Srbiji i Crnoj Gori, također u privatne svrhe. Dana 29. aprila evidentirano je da je na godišnjem odmoru, ali to ga nije spriječilo da koristi službeni automobil za putovanja u inostranstvo u tom periodu.

Šojiću je, prema optužnici, neosnovano isplaćeno 35.200 KM na osnovu dohodaka , zatim toplog obroka od 1.842 KM, te nenamjenski potrošenog goriva od 2.942 KM. Optužnica se nije bavila razlozima Šojićevih čestih putovanja prema Srbiji i Crnoj Gori o trošku države u privatne svrhe. Inače, o Šojiću je ranije pisao i Fokus.ba. Tekst možete pročitati na ovom LINKU.

Fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica