Od zime nema ništa: Snijeg i zahlađenje će biti “dekorativni”, opet stižu topli dani!?

Od zime nema ništa: Snijeg i zahlađenje će biti “dekorativni”, opet stižu topli dani!?
03.01.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Dok je u vecini grada magla i smog, gradjani i turisti uzivaju u suncu na Bascarsiji. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U Bosni je jutros magla i niska naoblaka, a u ostalim dijelovma sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica, Bugojno i Livno -2 stupnja, Sanski Most, Sarajevo, Široki Brijeg i Zenica 0, Bihać i Ivan Sedlo 1, Stolac 2, Mostar 5, Tuzla 6, Gradačac 8 i Neum 9 stepeni.

Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 948 milibara, za 6 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Danas se u BiH očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove prije podne sa maglom i niskom oblacima. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura od 8 do 14, na jugu do 16 stupnjeva.

U Sarajevu će biti pretežno sunčano. Prijepodne u nižim dijelovima grada magla ili niska oblačnost. Najviša dnevna temperatura oko 10 stupnjeva, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Padavine od nedjelje

Pretežno sunčano vrijeme najavljeno je i u subotu. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od 1 do 7, na jugu do 9, a najviša dnevna od 9 do 15 stepeni.

U nedjelju u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne umjereno ili pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano, uz postupno naoblačenje prema kraju dana ili tokom noći. Tokom dana kiša je moguća u zapadnim područjima Bosne, a tokom noći u Hercegovini. Jutarnja temperatura od 1 do 7, a najviša dnevna od 9 do 16 stepeni.

I u ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje do kraja dana ili tokom noći. Na planinama se očekuje snijeg.

Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu i sjeverozapadu Bosne do 12, a najviša dnevna od 9 do 16 stepeni.

Hoće li biti “prave” zime?

Pitanje svih pitanja je vraća li se zima. Temperature će ipak biti nešto niže. Stiže nam kiša, i to u drugom dijelu nedjelje. U danima vikenda slijedi famozna promjena vremena, a vidimo i da vjetar u drugom dijelu nedjelje mijenja smjer na sjeverni pa dolazi do prodora nešto hladnijeg zraka pa bi onaj idući tjedan mogao donijeti koju pahulju snijega, ako ništa onda na planinama.

“Ali, proljeće i dalje žuri i ako gledamo prognostičke materijale za nastavak januara, nema naznaka da bismo imali pravu hladnoću primjerenu ovom razdoblju u kojem se nalazimo tako da se bojim da će nakon ovog zahlađenja koje slijedi, a koje je tek blago i dekorativno, ponovno doći nadprosječno visoke temperature. Sve mi nekako sluti na to”, kaže hrvatska meteorologinja Tea Blažević.

“Vidjet ćemo. Sjetimo se i dugoročnih prognoza koje su ukazivale na to da će ova zima biti nadprosječno topla, čak su sugerirale to da bi u veljači ta odstupanja mogla biti veća nego u siječnju”, dodala je.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica