SAOPĆENJE MUP-a ZDK

Pojačane kontrole u saobraćaju na području ZDK: Više od 600 prekršaja za jedan vikend

Pojačane kontrole u saobraćaju na području ZDK: Više od 600 prekršaja za jedan vikend

U sklopu aktivnosti usmjerenih ka poboljšanju stanja sigurnosti u saobraćaju, policijski timovi Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona proteklog vikenda proveli su pojačane kontrole na području cijelog kantona. Ove aktivnosti, naložene od strane Uprave policije, bile su usmjerene na kontrolu prisustva alkohola kod vozača i provjeru registracije vozila.

Cilj pojačanih kontrola bio je preveniranje saobraćajnih nesreća i smanjenje njihovih posljedica, kao i sankcionisanje krivičnih djela i prekršaja u saobraćaju. Poseban akcent stavljen je na višestruke povratnike u činjenju saobraćajnih prekršaja, s obzirom na opasnost koju predstavljaju za sve učesnike u saobraćaju.

Rezultati akcije provedene u dane 25., 26. i 27. oktobra pokazali su ozbiljnost situacije:

• Policija je kontrolisala ukupno 1443 vozača i vozila, izdala 603 prekršajna naloga, i podvrgla 849 vozača alkotestu.

• Od ukupnog broja testiranih vozača, 116 ih je zatečeno pod uticajem alkohola, a 14 vozača je zadržano do istrežnjenja.

• Šest vozača upravljalo je vozilima bez važeće registracije, a jedno putničko vozilo oduzeto je višestrukom povratniku.

• Policijski timovi dokumentovali su 11 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, prema članovima 238. i 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U MUP-u ZDK ističu da će nastaviti s provođenjem ovakvih aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

„Kontrole će biti redovne, jer samo zajedničkim naporima možemo smanjiti broj nesreća i podići nivo sigurnosti na našim cestama“, poručio je Valentić.

Policija poziva sve vozače da poštuju saobraćajne propise, jer će u narednom periodu, na osnovu analiza i procjena, nastaviti sa sličnim kontrolama na području cijelog kantona.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica