NAŠA TEMA | ZABRINJAVAJUĆE

Divlji automehaničar na parkingu u Radakovu: Svakodnevna buka i opasnost za djecu

Divlji automehaničar na parkingu u Radakovu: Svakodnevna buka i opasnost za djecu

Mještani zeničkog naselja Radakovo već mjesecima su suočeni s nesvakidašnjim problemom u blizini Osnovne škole „Skender Kulenović“, piše “072info”. Naime, na parkingu kod škole, svakodnevno i bez ikakvih potrebnih dozvola, odvija se prava mala „automehaničarska radnja“ na otvorenom. 

Automobili, kombiji i druga vozila redovno se popravljaju na ovom improvizovanom radnom prostoru, dok zabrinuti mještani pokušavaju pronaći način da spriječe ovu praksu koja svakodnevno narušava mir i sigurnost zajednice.

Mještani su ogorčeni i zgroženi ovakvim ponašanjem, posebno zbog toga što se ilegalna radnja odvija u blizini škole i igrališta, gdje se svakodnevno okupljaju djeca. Nije rijetkost da se ulje i druge štetne tekućine prospu po asfaltu, ostavljajući otrovne ostatke koji predstavljaju opasnost po zdravlje najmlađih. Osim toga, buka koja dolazi s ovog improvizovanog radnog prostora traje sve do kasno u noć, čineći svakodnevni život mještana nesnosnim.

Šokantna je i činjenica da ova improvizovana radnja nema osnovne uslove rada, uključujući toalet. Zbog toga je osoba koja popravlja vozila prisiljena vršiti nuždu u neposrednoj blizini parkinga, naočigled prolaznika. Ovakve prizore mještani Radakova opisuju kao „sramotne i neprihvatljive“, posebno u blizini škole i dječjeg igrališta, gdje djeca svakodnevno prolaze.

„Ne mogu zamisliti da na ovakvo nešto institucije zatvaraju oči“, kaže jedan od ogorčenih mještana. „Mi želimo mir u svom naselju, a ne da slušamo udaranje čekića i zvukove mašina do kasno u noć. Djeca ovdje svakodnevno prolaze, i pitanje je vremena kada će neko stradati zbog nemara.“

S druge strane, nadležne institucije, čini se, nemaju dovoljno kapaciteta da adekvatno odgovore na ovaj problem. Uprkos više pokušaja da se obezbijedi intervencija, mještani i dalje svjedoče svakodnevnom dolasku vozila, koja, po svemu sudeći, umjesto u ovlaštene radnje, završavaju na ulici.

Ovo ponašanje ne samo da predstavlja uzurpaciju javnog prostora nego i otvoreno kršenje zakona koji regulišu rad automehaničarskih radnji. No, dok mještani čekaju na akciju institucija, svakodnevno se suočavaju s nesigurnošću i bukom. Situacija u Radakovu postala je prava slika zanemarivanja i nesposobnosti da se zaštiti pravo građana na miran i bezbjedan život.

Dok problem ostaje neregulisan, ostaje pitanje koliko će vremena proći prije nego što institucije preuzmu odgovornost i osiguraju sigurno okruženje za mještane i djecu u Radakovu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica