Nestašica lijekova u BiH

Nestašica lijekova u BiH

Bosna i Hercegovina suočava se s rastućim problemom nestašice lijekova. Iako većina nestašica ima privremeni karakter, često uzrokovan promjenama u uvoznicima ili reorganizacijom proizvodnje, izazovi ostaju.

Postoje lijekovi, poput Ventolina, za koje nema adekvatnih zamjena. Stručnjaci upozoravaju da bi geopolitički faktori mogli dovesti do još većih problema s nestašicama do 2025. godine.

“Ako BiH bude suočena s ozbiljnijim i dugotrajnijim nestašicama lijekova, posljedice će biti značajne, posebno za pacijente koji ovise o specifičnim lijekovima za preživljavanje. Manjak lijekova mogao bi uzrokovati povećanje cijena, što će najviše pogoditi pacijente s nižim primanjima”, ističe izvor.

Zdravstvene komplikacije uzrokovane nedostatkom esencijalnih lijekova mogle bi dodatno opteretiti bolničke kapacitete, a pacijenti bi se mogli prisiliti okrenuti alternativnim izvorima, poput crnog tržišta, što nosi rizik od nekontroliranih i potencijalno opasnih proizvoda.

Jedna od mogućih rješenja je reorganizacija domaće proizvodnje lijekova kako bi se smanjila ovisnost o uvozu. Iako bi to zahtijevalo značajne investicije, dugoročno bi doprinijelo stabilnosti snabdijevanja lijekovima. Stručnjaci također potiču stanovništvo na usvajanje zdravijeg načina života, što može smanjiti potrebu za lijekovima u kriznim situacijama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica