Habibija: Ovo je napad na državu, policija je reagirala najbolje što je mogla

Habibija: Ovo je napad na državu, policija je reagirala najbolje što je mogla

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Adnan Habibija vratio se s bolovanja odmah kada je čuo za svirepi čin u Bosanskoj Krupi kada je maloljetnik nožem usmrtio policajca Ognjena Marana, a ranio Avdu Hasanovića.

Za portal “Avaza” je kazao da je specifičnost ovog terorističkog napada u tome da je napadač maloljetno lice, koje ima nepunih 15 godina.

– To je ono što je nas sviju iznenadilo, jer ko bi mogao pretpostaviti da će jedan maloljetnik od ni 15 godina ući u policijsku stanicu i napasti policijske službenike, koji su redovno obavljali svoje policijske zadatke. Policija je u tom trenutku reagovala najbolje što je mogla, sigurno je da je taj jedan momenat, koji je bio faktor iznenađenja učinio svoje da niko od policijaca koji su radili u tom momentu u policijskoj stanici, nije mogao očekivati da će maloljetnik njih napasti hladnim oružjem – nožem i nanijeti teže tjelesne povrede jednom policijskom službeniku, dok je drugi nažalost od tih povreda preminuo u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” – kazao je Habibija za “Avaz”.

Dodao je da je evidentno da je napad na policijskog službenika zapravo napad na državu.

– Policija treba svim građanima, policija treba Unsko-sanskom kantonu, prema tome svi koji čine krivična djela koja dovode u pitanje integritet bilo kojeg policijskog službenika trebaju biti najstrožije kažnjeni. Želim reći da ću kao ministar uraditi sve da zaštitim život svakog policajca koji vrši svoje policijske poslove i zadatke. Sigurno ćemo uraditi sve da integritet svakog od njih bude na visokom nivou. Ovo je jedna velika tragedija koja je pogodila USK, a posebno MUP USK, ali iz ovog svega moramo izaći pametniji i jači – rekao je Habibija za “Avaz”.

Vezano za optužbe na pojedinim medijima o nestručnosti policajaca, Habibija kaže da su takve optužbe sulude.

– To su paušalne tvrdnje, ali društvene su danas dozvolile da svako može komentarisati bilo koji događaj, pa i ovakvog događaja. Ovdje nije sporna sposobnost bilo kojeg policijskog službenika, ko bi pomislio da će jedan 15-godišnjak izvaditi nož. U ovim trenucima teško mi je da dajem bilo kakve komentare na te paušalne ocjene. Sigurno je da su policajci obučeni i znaju u datim trenucima ponašati se onako kako treba, ali faktor iznenađenja je ovdje bio ključan – zaključio je Habibija za “Avaz”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica