OGLASILA SE MAJKA

ŠOKANTAN SLUČAJ U ZENICI: Majka razotkrila zlostavljanje petogodišnjeg djeteta u savjetovalištu (FOTO)

ŠOKANTAN SLUČAJ U ZENICI: Majka razotkrila zlostavljanje petogodišnjeg djeteta u savjetovalištu (FOTO)

Nemili slučaj zlostavljanja djece u defektološkom savjetovalištu Lancom Zenica potresao je javnost, piše 072info.

Majka petogodišnjeg dječaka javno je podijelila svoje iskustvo kako bi skrenula pažnju na nasilje koje je njezino dijete pretrpjelo tokom terapijskog tretmana, te pozvala nadležne organe na hitno djelovanje i sprječavanje sličnih situacija u budućnosti.

STOP NASILJU NAD DJECOM

Dobar dan, javljam se povodom neugodnog slučaja koji smo moje dijete i ja doživjeli u ponedjeljak, 21.10., u defektološkom savjetovalištu Lancom Zenica.

Naime, odvela sam dijete u 15:40, a došla po njega u 16:40, jer čas traje jedan sat. Teta mi je otvorila vrata, te sam ušla u hodnik da mi preda izvještaj današnjeg rada. Rekla mi je da je K.R. (starosti 5 godina) bio nestašan, da se nije moglo raditi s njim te da ga je morala fizički savladati jer je htio drugoj teti da polomi naočale, bacio je stolicu i čupao joj papir.

Ne znajući u kojoj mjeri se to desilo, otišla sam kući, gdje sam primijetila povrede na djetetu i uslikala ih.

Sutradan, 22.10., odlazim u policiju, a po njihovom savjetu odlazim i u savjetovalište. Teta mi je otvorila vrata i ja sam pitala za vlasnika ustanove. Pozdravila me kao da ništa nije bilo i rekla da će vlasnik doći kasnije. Nazvala sam ga, rekla da je hitno i zamolila ga da dođe.

Vratila sam se u savjetovalište sat vremena kasnije, gdje sam mu pokazala slike, objasnila šta se desilo i zamolila ga da pogleda snimke kako bismo utvrdili šta se dogodilo.

Dana 23.10., vlasnik savjetovališta me poziva da dođem i pogledam snimak. Rekao mi je da je tetu već otpustio, pokazao snimak na kojem dijete sjedi na stolici, slučajno pada, udara leđima i glavom o pod, dok je s njim druga teta, koja se skoro uopće ne trudi da mu pomogne da ustane. Nakon toga, situacija se odvija u drugom pravcu – dijete pruža otpor, a teta ga zatim na razne načine fizički i psihički zlostavlja, nanoseći traume već posebno osjetljivom djetetu. Da smo ga željeli kažnjavati, to bismo radili kod kuće, ne bismo ga slali u savjetovalište.

Snimak je bio toliko uznemirujući da nisam mogla nastaviti gledati. Pitala sam gdje je ta teta s kojom je bio na snimku, a vlasnik savjetovališta je rekao da radi s djecom u drugoj sobi.

Šokirana, pitala sam zašto je ona još tu, s obzirom da je i sam vidio šta je djetetu radila, a dozvolio joj je da nastavi raditi s djecom. Pozvala sam muža da dođe i da zajedno pogledamo nastavak snimka.

Muž dolazi, razgovaramo s vlasnikom, koji tvrdi da nije bio upoznat s incidentom niti je prethodno pregledao kamere. Očigledno je upitno kako su se ophodili prema mom djetetu, ali i prema svakom drugom djetetu koje dolazi u ovo savjetovalište.

Kasnije, na snimku dolazi još jedna teta i njih dvije fizički savladavaju dijete, sprečavajući ga da se pomjeri, te ga odvode u WC koji nije pokriven kamerom.

Dalje nismo željeli gledati. Pozvala sam policiju da izvrši uviđaj, izvadili smo ozljedni list i predali slučaj nadležnim organima.

Nadam se da se ovaj slučaj neće zataškati kao mnogi drugi u našoj državi. O tome sam odlučila javno govoriti jer ne želim da se ovakvo nešto dogodi i drugima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica