Muslimani širom Evrope na udaru rasizma

Muslimani širom Evrope na udaru rasizma

Muslimani širom Evrope bore se sa “zabrinjavajućim valom” rasizma koji je djelimično potaknut “dehumanizirajućom antimuslimanskom retorikom”, objavila je vodeća agencija za prava Evropske unije nakon što je objavila istraživanje u kojem je gotovo polovina ispitanih pripadnika muslimanske vjere izjavila kako su u proteklom periodu doživjeli diskriminaciju, piše britanski Guardian.

Istraživanje koje je objavila Agencija EU-a za temeljna prava (FRA), a koja je anketirala 9.600 muslimana u 13 država članica Unije, pokazalo je da kako rasizam i diskriminacija protkani kroz većinu aspekata njihovih života. Ljudi su govorili o maltretiranju djece u školi, nejednakosti u pristupu mogućnostima zaposlenja i predrasudama kada je riječ o najmu ili kupovini domova.

Iako je istraživanje dovršeno prije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine, a koji su doveli do žestoke odmazde i ratom u Gazi, agencija sa sjedištem u Beču navodi da informacije organizacija civilnog društva i nacionalnih vlasti sugeriraju kako je broj antimuslimanskih incidenata nastavio rasti otkad je sukob izbio.

“Svjedoci smo zabrinjavajućeg porasta rasizma i diskriminacije nad muslimanima u Evropi”, rekao je direktor agencije Sirpa Rautio. “Ovo je potaknuto sukobima na Bliskom istoku i pogoršano dehumanizirajućom antimuslimanskom retorikom koju vidimo širom kontinenta.”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica