Edukativna Aktivnost Uprave policije MUP-a ZDK: Postupanje policijskih službenika/ca u primjeni Zakona o mirnom okupljanju i Zakona o javnim priredbama ZDK

Edukativna Aktivnost Uprave policije MUP-a ZDK: Postupanje policijskih službenika/ca u primjeni Zakona o mirnom okupljanju i Zakona o javnim priredbama ZDK

Zenica, 24. oktobar 2024. – U Centru za obuku policijskih službenika/ca Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) održana je jednodnevna edukacija pod nazivom “Postupanje policijskih službenika/ca u primjeni Zakona o mirnom okupljanju i Zakona o javnim priredbama ZDK, sa akcentom na postupanje prema članovima/icama medijske zajednice i u kontekstu rodne ravnopravnosti.” Ovu edukaciju organizirala je TPO Fondacija u saradnji s Upravom policije MUP-aZDK u okviru UNIGEM projekta.

Edukacija je pružila priliku za unapređenje praktičnog znanja policijskih službenika i službenica o trenutnim zakonskim okvirima, posebno u kontekstu povećanih sigurnosnih izazova u regiji i svijetu, što može dovesti do sve većeg broja javnih okupljanja građana/ki, uključujući proteste i mirna okupljanja. Ključno je da policijske službenice i službenici budu u potpunosti upoznati s novim zakonskim rješenjima kako bi mogli pravovremeno i ispravno postupati.

U prvom dijelu edukacije, koju su vodili Elvedin Fišek, načelnik Sektora kriminalističke policije i Aldina Alić, šefica Odsjeka za odnose s javnošću, analitiku i planiranje, polaznici su se detaljno upoznali sa zakonskom legislativom koja se odnosi na javna okupljanja i javne priredbe, kao i sa načinima kako efikasno primijeniti zakon u praksi. Istaknuta je važnost pravovremene i tačne primjene zakona kako bi se očuvala sigurnost svih učesnika/ca ovih događaja.

Poseban fokus stavljen je na ulogu medija i način na koji policijski službenici/ce postupaju prema članovima/icama medijske zajednice. Kvalitetno i objektivno izvještavanje o sigurnosnim situacijama od vitalnog je značaja za javnost, te su službenici/ce informisani o tome kako uspostaviti profesionalan i etičan odnos s novinarima/kama, a pritom poštovati njihovo pravo na neometan rad.

Nova zakonska rješenja donose određene promjene u postupanju prema medijima. Policijski službenici/ce moraju znati razlikovati prava i obaveze novinara/ki te im omogućiti neometano obavljanje posla kada je to u skladu s pravilima, ali i prepoznati situacije u kojima se rad novinara/ki može ograničiti, primjerice, kada je potrebno osigurati provođenje službenih dužnosti.

Zaključeno je da rad policijskih službenika/ca mora biti etičan i profesionalan, posebno kada su u pitanju interakcije s novinarima/kama, važnost saradnje između policije i medija je neophodna kako bi javnost bila pravovremeno i objektivno informisana o svim sigurnosnim dešavanjima.

Ova edukacija je nastavak saradnje između TPO Fondacije i Uprave policije MUP-a ZDK, s ciljem unapređenja profesionalnih kapaciteta policijskih službenika/ca, posebno u kontekstu rodne ravnopravnosti i odgovornog postupanja prema medijima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica