Popularna aplikacija za online narudžbe stigla u BiH i zaludjela korisnike: Šta je Temu i zašto je toliko popularan?

Popularna aplikacija za online narudžbe stigla u BiH i zaludjela korisnike: Šta je Temu i zašto je toliko popularan?

U doba digitalizacije online kupovina postaje sve prisutnija pa tako i u Bosni i Hercegovini ovaj trend sve više dobija na popularnosti.

Ako koristite bilo koju od društvenih mreža, nemoguće je da do sada niste primijetili narandžastu reklamu s natpisom “Temu”. Nakon što je dugo bila dostupna samo u razvijenijim tržištima, Temu je u septembru ove godine konačno stigao i na bh. tržište što je izazvalo lavinu pozitivnih reakcija na društvenim mrežama.

Aplikacija je već neko vrijeme zaživjela i u našoj zemlji, a korisnici masovno naručuju proizvode i objavljuju videe sa naslovom “Temu Haul” u kojima prikazuju šta su poručili i šta su dobili ne krijući zadovoljstvo što su za sitne novce kupili mnoštvo prizvoda, da li za sebe, svoje ljubimce ili potrepštine za kuću, vrt itd.

Nerijetko bude i situacija kada kupci nisu zadovoljni kupovinom jer im stigne slomljen ili oštećen proizvod kao i veći/manji od onog koji misle da su poručili pa tu ostanu malo zatečeni.

Šta je Temu i zašto je toliko popularan u BiH?

Temu je kineska internetska trgovina poduzeća PDD Holdings koja se specijalizirala za prodaju širokog spektra proizvoda, uključujući odjeću, elektroniku, kućne potrepštine i kozmetiku.

Platforma je postala popularna zahvaljujući niskim cijenama, čestim promotivnim akcijama te besplatnoj dostavi, čime je privukla kupce iz cijelog svijeta.

O popularnosti ove aplikacije govori najviše činjenica da Temu mjesecima drži prvo mjesto za preuzimanje aplikacija za mobilne uređaja Apple i Android korisnika.

Također, ova informacija je potkrijepljena i bombastičnom marketinškom kampanjom na društvenim mrežama gdje je sam #temu na TikTok-u prikupio više od 1,3 milijarde pregleda.

Mogli bismo reći da je ovo uistinu jedna od najboljih marketing priča današnjice. Kombinacija super povoljnih proizvoda, globalni marketing i društvena aktivacija na najvišem levelu doveli su do toga da se super brzo popnu na vrh.

Kako se registrovati?

Temu kupovina ide preko web stranice temu.com ili putem besplatnih aplikacija za Android i iOS. Aplikacija je odnedavno dostupna na bosanskom jeziku, a cijene su prikazane u KM, što prvobitno nije bio slučaj.

Da biste počeli sovju prvu kupovinu prvo preuzmite aplikaciju i kreirajte korisnički nalog. Pronađite u desnom gornjem uglu Sign in/Register. Potrebno je da unesete osnovne informacije za početak: e-mail ili broj telefona, a zatim i šifru koju želite koristiti. Imate i opciju prijave putem društvenih mreža.

Nakon završetka ovog, na e-mail ili na mobitel ćete primiti verifikacijski kod koji je potrebno dodati. Uđite u svoj e-mail, pronađite kod i unesite. To je to. Spremni ste za kupovinu.

Da biste kupili artikle slijedite istu formulu kao za bilo koju drugu stranicu za online kupovinu. Pronađite stvari koje vam se sviđaju, dodajte ih u korpu i naručite.

Šta Temu nudi?

Aplikacija i web stranica za maloprodaju ima širok asortiman proizvoda, od odjeće i zanatskih potrepština do električnih proizvoda, ali najpoznatiji je po prodaji malih potrepština, gadgeta za svakodnevnu upotrebu.

Kada jednom otvorite Temu i vidite niske cijene lakše ćete shvatiti zašto ljudi hrle u aplikaciju kako bi kupili sve, od odjeće i dodataka do kućanskih aparata. S druge strane, to donosi i pitanje o sigurnosti.

Da li je Temu siguran za korištenje?

Kako biste bili sigurni pri svakoj kupovini savjetujemo da odradite sljedeće korake:

Prije svega provjerite recenzije korisnika. Ako dobavljač ima samo mali broj recenzija, trebali biste izbjegavati kupovinu od njih, bez obzira koliko su te recenzije pozitivne.

Za početak izbjegavajte velike kupovine. Kupovina cool čaše ili trendy šnale u obliku cvijeta je vjerovatno sigurno, dok ulaganje u laptop uključuje veći rizik.

Zaštitite svoj račun. Kao i kod svakog računa, a posebno onih koji uključuju online plaćanja, koristite jaku lozinku. Neka ima najmanje 10 znakova i sastoji se od nasumično odabranih brojeva, slova i simbola.

Kupujte putem sigurnih stranica za plaćanje. Ako imate PayPal odlično! Koristite njega za obavljanje transakcija. Ovo je sigurniji način online plaćanja jer ne uključuje stvarno predaju podataka o kartici.

Isporuka proizvoda

Za one nestrpljive Temu ima i jednu malu manu. Naime, za razliku od nekih domaćih stranica i online kupovine, za narudžbu sa Temua se čeka nešto duže.

Standardna dostava za Temu narudžbe traje od 6 do 22 dana za isporuku. Ekspresna dostava za Temu narudžbe isporučuje se u roku od 4 do 11 dana.

Narudžbe se obrađuju u roku od 1 do 3 dana prije slanja, a kada se narudžba pošalje, kupci će dobiti tačno vrijeme isporuke zajedno sa brojem za praćenje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica