KOMENTAR DANA | “Primi me!”

KOMENTAR DANA | “Primi me!”

Prošlo je sedam mjeseci otkako je Evropsko vijeće odobrilo početak pregovora o članstvu BiH u EU. Sjednicu koja je kasnije proglašena historijskom bh. zvaničnici su pratili s kamenom na srcu i kapljicama znoja na čelu, svjesni da i nismo baš tako uzoran kandidat za Evropu. Čast izuzecima, nismo se pretrgli od posla da to i zaslužimo.

Zahvaljujući i utjecaju prijatelja, i “zemljotresu“ na geografskoj karti Evrope, kamen sa srca se otkotrljao i odluka je bila pozitivna, ali datum otvaranja pregovora morali smo zaslužiti ispunjavanjem obaveza koje do tada nisu bile ispunjene. Lijepa vijest ozarila je zabrinuta lica, pa sa svih pozicija i iz svih stranaka, čak i onih u dubokoj opozicionoj hladovini, poletješe hvalospjevi, pozdraviše odluku i najaviše novu fazu evropskih integracija.

Umjesto toga, sve do danas, ko je našao interes i dobio priliku, taj je i blokirao svaki pomak, od garniture crnolistaša iz Banje Luke, do kantona u kojima je i SDA našla mehanizam da nešto zaustavi. Na kraju, jedina smo država u regiji koja nije uspjela sastaviti ni zajedničku Reformsku agendu, plan mjera koje želimo provesti, pa smo na klupi za rezerve dok pet zemalja iz regiona očekuje prva sredstva podrške. Istovremeno, jedina smo zemlja u kojoj dio političara, s Dodikom na čelu, vjeruje da je moguće očekivati dobre vijesti iz Brisela, nakon što odu na noge Vladimiru Putinu. 

Poput Veselog iz kultne “Audicije” izgledaju domaći zvaničnici. Podsjetimo, radi se o liku kojeg tumači Željko Ninčić, a koji pred profesorom, svjestan svojih mogućnosti i talenta, uporno ponavlja čuvenu rečenicu: “Primi me!” Osim pohvale svakog napretka, iz Brisela od početka stižu i upozorenja da bez rezultata ne možemo naprijed, ali odgovor na svako od njih je: “Primi me!” Lideri stranaka nisu se sastali od maja, važniji su bili stranke, kampanja, izbori i brojanje listića, ali predsjednicu Evropske komisije ponovo dočekujemo s istom porukom i molbom: “Primi nas.” Bez razumijevanja da je put ka članstvu u EU tema iznad svake dnevnopolitičke, da je to interes svih građana BiH, još dugo ćemo slušati čuveno “Primi me”.

Ali nije više ni smiješno.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica