Nenad Bjelica: Evropski Dinamo

Nenad Bjelica: Evropski Dinamo

Nenad Bjelica i evropske utakmice dobitna su kombinacija za Dinamo Zagreb. Nakon što je Bjelica 2019. osigurao evropsku jesen „Modrima“, poslije čak 49 godina čekanja – igrali su osminu finala Evropa lige – sada je predvodio Zagrepčane do prve gostujuće pobjede u Ligi prvaka nakon skoro tri decenije (26 godina) – protiv Salzburga 2:0.

Dinamo se totalno „restartovao“ nakon historijskog potopa od Bajern Minhena (9:2), a glavne zasluge za to idu Nenadu Bjelici. Konsolidirao je redove tima, a dva kola nakon debakla u Minhenu, Dinamo je na tabeli ispred Bajerna – ima četiri boda na 22. mjestu naspram Bajernova tri.

Svojevremeno su Bjelici navijači Dinama skandirali onako kako su to radili još samo legendarnom Ćiri Blaževiću, koji je vodio čuvenu generaciju iz 1982. godine. Potom je tu bila kratka pauza u ljubavi Bjelica – Dinamo, kada je vodio Osijek, a sada je ponovo ljubimac pristalica „Modrih“.

Fantastično je pripremio utakmicu protiv Salzburga i očitao lekciju uzdrmanom austrijskom velikanu, te zaradio pravo bogatstvo Dinamu. Zagrepčanima. Naime, za pobjedu protiv Salzburga im je donio 2,1 milion eura. Dodamo li tome 700 hiljada eura za remi s Monakom, Bjelica se već isplatio Dinamu koji ga godišnje plaća 1,2 miliona.

Nenad Bjelica rođen je 20. avgusta 1971. godine u Osijeku. Igrao je za Osijek, Albasete, Betis, Las Palmas, Kajzerslautern, Admiru i Karnten. Trenerski zanat pekao je u Austriji i Italiji, vodio je još Leh, Osijek, Trabzonspor i Union Berlin.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica