Šmit s ministricom Bošnjak posjetio NUBBiH: Ovo je pravi test za vlasti

Šmit s ministricom Bošnjak posjetio NUBBiH: Ovo je pravi test za vlasti

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), zajedno sa ministricom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravkom Bošnjak, posjetio je danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine u Sarajevu (NUBBiH).

Šmit je rekao da se karakter institucija kulture na nivou države zasniva na Dejtonu, naglašavajući kako se ne može dozvoliti da se onemogućava rad ovih institucija. Zadatak institucija kulture jeste da čuvaju kulturno naslijeđe BiH, koje je neodvojiv dio države BiH i stoga je u direktnoj vezi sa Dejtonom.

Ovom prilikom je istakao da je osiguranje očuvanja, te finansijske i sistemske stabilnosti NUBBiH pravi test za vlasti u BiH.

– Način na koji pristupaju ovom pitanju pokazuje njihovu posvećenost obrazovanju, znanju i kulturnom naslijeđu, ali što je još važnije – pokazuje njihov odnos prema građanima u BiH, njihovoj prošlosti i budućnosti. Institucije kulture na nivou države, uključujući NUBBiH, pripadaju svim narodima i svakom građaninu ove zemlje – rekao je Šmit i još jednom pozvao vlasti u BiH da konačno postignu dogovor oko dugoročnog rješenja za pravni status i finansiranje tih institucija, saopćeno je iz OHR-a.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica