SIPA izuzela obimnu dokumentaciju u vezi nabavke respiratora

SIPA izuzela obimnu dokumentaciju u vezi nabavke respiratora

Pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izuzeli su obimnu dokumentaciju prilikom jučerašnje akcije “Luna” zbog sumnje u nezakonite radnje prilikom sklapanja medicinske opreme u RS.

Ovi će dokazi poslužiti u nastavku istrage protiv vršioca dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejana Kusturića.

On se sumnjiči da je zloupotrijebio službeni položaj prilikom nabavke respiratora i druge medicinske opreme za vrijeme pandemije koronavirusa, čime je oštećen budžet RS za više od četiri miliona KM.

“Aktivnosti u vezi sa ovom akcijom su završene kasno sinoć”, rekla je portparolja Tužilaštva RS Dragica Tojagić.

Kaže da nisu tačne informacije pojedinih medija da je Kusturić priveden.

Jučer je obavljen pretresa prostorija Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i privatnih objekata v.d. direktora Fonda, te prostorije banjalučke firme Medietik i privatnih objekata bivšeg direktora ove firme, prenosi RTRS.

Vršilac dužnosti direktora Fonda Dejan Kusturić se sumnjiči da je zaključivanjem ugovora, a potom i aneksa ugovora, od firme Medietik nabavio 165 respiratora od kojih 85 nije bilo za upotrebu za pacijente.

Na ovaj način preduzeće Medietik je ostvarilo prihod od oko 12 miliona KM.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE